(Meeste) horecaondernemers houden zich aan alcoholspelregels

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Driekwart van de horecagelegenheden heeft zich tijdens een verrassingsbezoek van de Voedsel en Warenautoriteit keurig aan de spelregels van het alcohol schenken gehouden. De ondernemers maakten aan bezoekers duidelijk te maken dat er leeftijdsgrenzen zijn. Desondanks was het in een aantal gevallen mogelijk dat jongeren onder de zestien jaar binnen kwamen en alcoholhoudende drank konden kopen.

Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren hoog is. De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben daarom samen met de Veiligheidssociëteit, GGD, OM en politie hun krachten gebundeld om vroegtijdig en overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Dit doen zij onder het motto: Verzuip jij je toekomst?! De verkenningsactie werd uitgevoerd door medewerkers van de Voedsel en Warenautoriteit, met medewerking van de politie en de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. Medewerkers van de Voedsel en Warenautoriteit controleerden via een anonieme verkenning horecagelegenheden in de gemeenten Oud-Beijerland, Klaaswaal, Gorinchem, Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam.

De actie was erop gericht een beeld te krijgen of horecagelegenheden zich houden aan de wettelijke eis om geen alcohol te schenken aan jongeren onder de zestien jaar. Gebleken is dat 75 procent van de bezochte horecagelegenheden een deurbeleid heeft of andere maatregelen heeft getroffen om leeftijdsgrenzen kenbaar te maken bij hun publiek. In 37 procent van de bezochte horecagelegenheden waren op het moment van verkenning toch jongeren aanwezig die duidelijk jonger dan zestien jaar waren. In een aantal gevallen was het voor hen ook mogelijk om aan alcoholhoudende drank te komen. De Voedsel- en Warenautoriteit neemt maatregelen bij de bedrijven die tijdens de controle in overtreding waren.

advertentie
advertentie