Waterschap stelt Waterbeheerplan 2010-2015 vast

31 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het Waterbeheerplan 2010-2015 is vastgesteld. Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland sprak zich tijdens haar vergadering op 30 oktober positief uit over de opvolger van het bestaande plan. In het Waterbeheerplan staat wat Waterschap Rivierenland de komende zes jaar gaat doen om inwoners van het rivierengebied veiligheid en voldoende schoon en mooi water in sloten en plassen te kunnen blijven bieden.

Maatregelen waar het waterschap zich met de vaststelling de komende zes jaar aan verbindt, zijn onder meer:

- toetsen van kades en op orde brengen van dijken in het rivierengebied;

- realiseren van voldoende ruimte en doorstroming van water in landelijk gebied: 168km verbreding van bestaande watergangen, vervanging en/of vergroting van 71 duikers, (ver)plaatsen van elf stuwen en aanpassen van acht gemalen;

- voldoen aan Europese verplichtingen voor chemisch en ecologisch gezond oppervlaktewater, zoals vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water. Dat gebeurt onder andere door aanleg van natuurvriendelijke oevers, aanleg van vispassages en verbetering van zes rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Grote betrokkenheid

Om een breed gedragen plan te krijgen, is er in de voorbereiding veel aandacht besteed aan studie en inspraak. Daar is door de omgeving dankbaar gebruik van gemaakt. Met meer dan zeventig inspraakreacties was er sprake van grote betrokkenheid van de omgeving. Niet alleen overheden en belangorganisaties reageerden op de ontwerp-plannen. Ruim dertig inspraakreacties kwamen van particulieren, waaronder veel agrariërs. De reacties zijn verwerkt in het vastgestelde Waterbeheerplan, dat nu ter goedkeuring wordt voorgelegd aan betrokken provincies.

advertentie
advertentie