'Ook slechte wedstrijden moet je winnen'

8 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De dames van Rivertrotters troffen zaterdag een op papier zwakkere tegenstander: Cangeroes uit Utrecht met slechts één overwinning op het conto. Echter, in het verleden wist de Rabobank-formatie zelden te winnen van Cangeroes en daarom was het ook niet zo vreemd dat de Hardinxveldse basketbalsters veel moeite hadden met de taaie ploeg. Pas in het slot van het laatste kwart kon Rivertrotters afstand nemen: 41-48

Rivertrotters, met Rianne Viveen, Diede Henkel-Vreeswijk, Lenneke Bouwmeester, Fabienne Groeneweg en Marjan Bongers in de basisopstelling, startte de wedstrijd aanvallend sterk. Diede Henkel-Vreeswijk maakte twee goede acties en scoorde de eerste punten. Ook de centers deden wat ze moesten doen. Zowel Marjan, Laura als Fabienne scoorden gemakkelijk. Verdedigend was het echter een ander verhaal. Er werd slordig om gegaan met de zone press en ook de man to man verdediging liet te wensen over. Hierdoor konden de dames van Cangeroes gemakkelijk bij blijven en eindigde het eerste kwart in 13-15.

Aan het begin van het tweede kwart waren de dames van Cangeroes scherper en kwamen ze zelfs op voorsprong. Een fraai “buzzer beater drietje” van Lenneke Bouwmeester zorgde ervoor dat de stand weer gelijk kwam. De rest van het kwart ging het spel over en weer, de Rabobank-dames speelden nog steeds niet geweldig, al werd er in de verdediging wel een stapje extra gezet. De ruststand 25-25.

Het derde kwart werd gestart zoals het hoort. Marjan Bongers maakte twee prachtige en zeer welkome scores. De mede hierdoor ontstane voorsprong van 5 punten werd door een goede man to man verdediging vastgehouden tot de vijfde minuut. Echter, hier keerde het tij en maakten de dames een aantal domme fouten waardoor de Cangeroes-speelsters op de vrije worp lijn kwamen. Zij benutten de vrije worpen goed en sloten bovendien het kwart af met een driepunter: 37-36 voor de ploeg uit Utrecht.

Het vierde kwart, de laatste kans om van deze zeer matige wedstrijd nog wat te maken, werd uitstekend gestart. Lenneke Bouwmeester pakte de eerste twee punten met een schotje van afstand en Karin Groeneveld knalde er een lekkere driepunter in. Cangeroes kon het tempo tot de vijfde minuut goed bijhouden, maar daarna was alles Rivertrotters. Een paar goede individuele acties van onder andere Laura Davids en Karin Groeneveld en vrije worpen van Rianne Viveen zorgden voor de eindstand van 41-48.

,,Al met al geen beste wedstrijd, maar het is wel goed om te zien dat de dames ook slechte wedstrijden winnend kunnen afsluiten", was de positieve conclusie van de coach. Met twee punten in de pocket en een weekje rust kan Rivertrotters aanstaande zaterdag vol goede moed naar Den Haag voor de wedstrijd tegen HBV The Jumpers.

Scores: Laura Davids 11, Fabienne Groeneweg 10, Lenneke Bouwmeester 9, Marjan Bongers 8, Karin Groeneveld 5, Diede Henkel-Vreeswijk 3, Rianne Viveen 2.