Merwede verrassende winnaar Vriendenschaar-toernooi

9 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De 23ste editie van het Vriendenschaar‘72-Rabobank-zaalkorfbaltoernooi kende in het Sliedrechtse Merwede een verrassende winnaar. Zaterdag 7 november vulde sporthal ‘De Wielewaal’ zich met korfballiefhebbers die mooie wedstrijden zagen, maar de wisselbeker naar de buren zagen gaan.

Het toernooi werd geopend met de wedstrijd tussen Vriendenschaar en De Meeuwen. Na een zeer goede start van de Mosterd-brigade gingen beide ploegen met een 11-6 voorsprong voor Vriendenschaar de rust in. Na de rust kwam De Meeuwen goed terug in de wedstrijd en dwong een spannend slot af waarin Vriendenschaar maar nipt de winst pakte: 17-16 te winnen. Hiermee werd sportief revanche genomen op De Meeuwen, de enige ploeg die in het eerste deel van de veldcompetitie van Vriendenschaar won.

De tweede wedstrijd was tussen de streekgenoten Merwede uit Sliedrecht, getraind en gecoacht door oud Vriendenschaar1-speler Dick van Houwelingen, en HKC uit Hardinxveld. Vooraf was de verwachting dat Merwede, op het veld uitkomend in de eerste klasse, het onderspit zou gaan delven tegen veld overgangsklasser HKC. De wedstrijd eindigde echter in een verrassende en verdiende overwinning voor Merwede: 21-17.

In de rust van de eerste wedstrijd lieten de allerjongste Vriendenschaar-leden, de “kangeroes”, hun kunsten zien in een heuse demonstratie. Na de tweede wedstrijd mochten ook de F-pupillen van de deelnemende teams hun krachten met elkaar gaan meten.

Vervolgens was het de beurt aan De Meeuwen en Merwede. Na een kleine achterstand in de rust knokte Merwede zich in de tweede helft terug en eindigde de wedstrijd in een 15-15 stand. Volgens het toernooireglement moest er een sudden-death gespeeld worden, oftewel een verlenging van maximaal tien minuten waarin het team dat als eerste scoort de wedstrijd winnend afsluit. Uiteindelijk was het Jacco Buijk van Merwede die de winnende treffer wist te maken.

De laatste wedstrijd van de avond was de Hardinxveldse derby tussen Vriendenschaar en HKC. Bij winst zou Vriendenschaar toernooiwinnaar zijn, echter HKC had nog wat goed te maken na het thuisverlies tegen de bloemenploeg in de veldcompetitie. Het Hardinxveldse publiek in de goed gevulde sporthal De Wielwaal ging er dan ook maar eens goed voor zitten. Beide ploegen gingen fanatiek van start en speelden voor de winst. Na een kleine voorsprong voor HKC in het middendeel van de eerste helft knokte Vriendenschaar zich terug tot een 8-8 ruststand. In de tweede helft wist HKC een kleine voorspong te bemachtigen en deze, ondanks verwoede pogingen van Vriendenschaar, vast te houden, waardoor de wedstrijd eindigde in 18-16 te eindigen. Door deze winst van HKC, werd Merwede toernooiwinnaar en werd Vriendenschaar tweede.

Direct na afloop van de finale werd overgegaan tot de prijsuitreiking. Aankomend Vriendenschaar voorzitter Rene Remans reikte de prijzen uit aan de deelnemende ploegen, waarbij Merwede als toernooiwinnaar in het bezit kwam van de wisselbeker. Ook kreeg het winnende team een dinerbon, beschikbaar gesteld door co- sponsoren De Kleine Beurs & Hollands Werk.

Uitslag: 1. Merwede; 2. Vriendenschaar; 3. HKC; 4. De Meeuwen.