Gemeente pakt verkeers(on)veiligheid Weideveld/Weegpad aan

10 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – De verkeersveiligheid van de oversteekplaats op het Weideveld/Weegpad wordt nog dit jaar aangepakt. Dat werd maandag duidelijk tijdens de informatieavond over deze oversteekplaats.

Door Wil Sommeijer

De oversteekplaats is al enkele jaren een bron van zorg. Fietsers hebben daar voorrang, maar daar blijken vele andere weggebruikers een heel ander idee over te hebben, met als gevolg dat meerdere aanrijdingen of bijna aanrijdingen in korte tijd zijn voorgevallen. Naar aanleiding van een onderzoek naar veilige schoolroutes is al in 2008 een middeneiland geplaats op het Weideveld.

Tijdens de drukbezochte bewonersavond op 9 maart 2009 werden vanuit meerdere perspectieven knelpunten en mogelijke oplossingen naar voren gebracht. Gesprekken zijn gevoerd met en advies gevraagd aan het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland en drie varianten zijn ontwikkeld: meer zicht, verhogen attentie fietsers en een totale herinrichting.

Hierover is advies gevraagd aan de Verkeerscommissie, die adviseerde om de varianten één en twee te combineren. Dit komt neer op het verwijderen van struiken bij de oversteekplaats en te vervangen door gras, laat één parkeerplaats vervallen en plaats een matrixbord om automobilisten erop te wijzen dat overstekende fietsers voorrang hebben. ,,Dit bord licht ook op bij de nadering van brommers die zich binnen het bereik van de sensor van het bord bevinden”, licht Aad van Eijk, wegbeheerder van de gemeente, toe. Ook wordt het gele licht van de lantaarns vervangen door wit licht, waarmee een beter zicht wordt verkregen.

Het handjevol bewoners dat naar het gemeentehuis was gekomen bleef toch zorgelijk. Sommigen van hen hadden ervaring met aanrijdingen. De heer Vink, directeur van de Rehobothschool, gaf aan dit een stap in de goede richting te vinden, maar wel een kleine. De meest ideale oplossing is natuurlijk een tunnel, maar daar is geen financiële ruimte voor. ,,Een veilig kruispunt zal dit nooit worden, maar optimale veiligheid krijg je op geen enkel kruispunt. Er is geen eenduidigheid in de ongevallen. Je zoekt naar belangrijke verbeteringen, maar ongelukken uitsluiten kunnen we niet. We kunnen alleen goede veiligheidsmaatregelen nemen’’, zei wethouder Theo Boerman.

Vink wees nog op de verkeerstoename door werkzaamheden en wegafsluitingen en vroeg om extra politietoezicht tijdens het aan- en uitgaan van de school. ,,Ja, zegt de politie, als wij daar gaan staan houdt iedereen zich aan de verkeersregels. Overigens is het gekke dat de snelheid bij de oversteekplaats juist heel laag is. We hebben in het begin van dit jaar getracht een brigadierspost in te richten. Daar heeft zich één vrijwilliger voor gemeld. Daar kun je geen post mee in richten”, aldus Saskia Romer, beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer. Een mevrouw vroeg om een evaluatie na een half jaar om zo te meten of de maatregelen meer veiligheid hebben gebracht. Dat werd door Boerman toegezegd.

advertentie
advertentie