Begroting met mitsen en maren

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het spits werd afgebeten door de VVD. Volgens fractievoorzitter Ali de Jong-Ambachtsheer was de leesbaarheid van de programmabegroting 2010-2013 goed, maar was allerminst sprake van helderheid. ,,U biedt ons een sluitende begroting aan maar die is sluitend gemaakt. Namelijk door het ruimschoots aanspreken van de stille reserves, de onroerende zaakbelasting te verhogen en boekwinst van de oude Calvijn mavo op te souperen” begon De Jong. Ingaande op de wereldwijde economische crisis, waardoor veel gemeenten de broekriem aanhalen, constateerde zij dat dit niet het geval bleek in Hardinxveld-Giessendam. ,,Het college komt nu alleen met cosmetische maatregelen, het echte bezuinigen wordt verschoven naar 2010. De reserves worden te gemakkelijk aangesproken. Dit alles is voorgesteld in de begroting zonder eerst te kijken of bezuinigd kan worden op de diverse posten, zoals op de inhuur van adviesbureaus, de ruime financiële portefeuille openbare werken en het personeelsbudget waarop naar onze mening vijf procent bezuinigd kan worden.”

H’VELD-G’DAM – Voor burgemeester Maria Wiebosch-Steeman was het vorige week donderdag de eerste begrotingsbehandeling die zij in Hardinxveld-Giessendam voorzat. Omdat in 2010 gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden verwachtte de eerste burger van de raadsleden een soort terugblik op de achterliggende jaren. Die verwachting kwam niet helemaal uit, maar zoals gebruikelijk bij de algemene beschouwingen gaven de fracties hun commentaar op de begroting waarbij zij zich vooral politiek profileerden. Door Wil Sommeijer Jan de Vos (SGP) Cor Voorberg (CU) David Koppelaar (CDA) Benhard van Houwelingen (T@B) Kim Putters (PvdA) Ali de Jong-Ambachtsheer (VVD)

Jan de Vos (SGP) blikte wel terug op de achterliggende jaren en het coalitieprogramma van SGP, CU en PvdA. ,,Het grootste deel hiervan is uitgevoerd”, vond De Vos, al zijn nog enkele zaken in voorbereiding of in uitvoering. De economische crisis en de daaraan gekoppelde financiële problemen voor de meerjarenbegroting van Hardinxveld-Giessendam baarden ook de SGP zorgen. ,,Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om meerjarig onze begroting sluitend te krijgen.” Zorgen had de SGP ook over de stagnerende woningbouw.

Amendement

PvdA fractievoorzitter Kim Putters stond eveneens even stil bij wat in deze raadsperiode bereikt is. ,,Het belangrijkste wapenfeit is de bestuurlijke stabiliteit en betrouwbaarheid en het financiële herstel. Bouwen en vertrouwen en dat is over de hele linie genomen in gezamenlijkheid gelukt”, aldus Putters. ,,Toch zijn ook dingen niet gelukt, zoals het niet doorgaan van het MFA in Boven-Hardinxveld. Maar er ligt een sluitende begroting voor 2010, hoewel er natuurlijk ook mitsen en maren zijn. De economische crisis zal, ook na een herstelperiode, nog jaren doorgaan en dat heeft ook hier werkloosheid tot gevolg.” Uitgaven dienen sober te zijn en daarom heeft de PvdA problemen met de veranderingen aan de publieke hal, de raadszaal en de trouwzaal. ,,Een verbouwing van de publieke hal, de burgerbalie, zo snel na de vorige verbouwing, vinden wij niet verantwoord en onnodig. Wij stellen voor om die te schrappen. Ik dien daarom een amendement in, mede ondertekend door de SGP en de CU.” Verder vroeg de PvdA aandacht voor mensen die in het kader van de landelijke bezuiniging op de AWBZ niet meer in aanmerking komen voor ondersteunende of activerende begeleiding en voorheen naar de dagopvang konden, alternatieven te bieden binnen de Wmo. Ook intensivering van de contacten met de bedrijven is belangrijk en wordt gewenst.

Benhard van Houwelingen (T@B) hekelde de teloorgang van de samenwerking met tandemgemeente Gorinchem. ,,Nu komt de fiets weer uit de stalling en rijdt Sliedrecht mee, hoewel van deze samenwerking nog weinig is te zien”, begon Van Houwelingen. Hij had kritiek op de begroting. ,,Krantenkoppen luidden: ‘Ondanks crisis sluitende begroting’. De gemeente is aan haar stille reserves begonnen. Door een boekhoudkundige truc versnoept de gemeente haar laatste oortjes. De T@B is bang dat de burger in de portemonnee wordt gepakt.”

Ook het CDA liet bij monde van fractievoorzitter David Koppelaar kritische geluiden horen. ,,Werd een jaar geleden nog enthousiast geprobeerd om bouwplannen van en vooral uit de grond te krijgen is nu van een effectieve aanpak geen sprake. Wat stond centraal tijdens deze collegeperiode? Juist een sterkere financiële positie en wat is er bereikt? Veel heen en weer schuiven met reserves, het gedeeltelijk terugdraaien van afschrijvingen en nu een sluitende begroting door het verder leeghalen van reserves. De rekening gaat naar de toekomst.” Ook het afstappen van de tandem met Gorinchem kwam aan de orde. Dat bracht het CDA de vraag over wat Hardinxveld-Giessendam naar de toekomst toe kan met de huidige schaal van de gemeente. ,,Zijn wij de bestuurskrachtige gemeente die zich strategisch een zelfstandige positie kan veroorloven? Verder is het CDA van mening dat bestuurskracht niet alleen financieel gezond zijn betekent. De besluitvorming binnen het gemeentehuis is te weinig transparant en getuigt niet van slagkracht en voldoende doorzettingsvermogen. Communicatie net burgers, belangenorganisaties en maatschappelijke partners is nog steeds voor verbetering vatbaar.”

,,De bezuinigingstaakstelling wordt nog een hele kluif, groter dan de opgave aan het begin van deze raadsperiode, maar goed mogelijk in een beproefde collectieve aanpak via de WOB”, constateerde CU fractievoorzitter Cor Voorberg. Gezien de financiële omstandigheden is er weinig ruimte voor nieuw beleid, maar volgens de CU kun je met creativiteit nog wel wat bereiken. ,,Wijkveiligheid hoeft, als je dat slim organiseert, bijvoorbeeld met Omnivera, niet duur te zijn, maar mogelijk wel effectief. Cultuur in ons dorp kan ook nog een tandje worden bijgezet en als je particulier initiatief steunt en stimuleert hoef je als gemeente alleen maar te faciliteren. Projectmatig werken, tijdig betrokkenen informeren, werken met startdocumenten en voortgangsnotities. We zullen het college daarin stimuleren.”

Veel is bereikt, maar er staat ook nog veel op de rol dat moet worden uitgevoerd. ,,Zo is na het nodige wegenonderhoud hoog tijd om het project Giessenzoom uit de kast te halen. Met subsidie van RWS kunnen we voor de oudere jeugd een ruime sport-, spel- en ontmoetingsplaats realiseren onder het viaduct aan de Nieuweweg. De uitwerking zien we graag in de nota speelplaatsenbeleid. De Wmo is er voor iedereen, dus niet de vraag ‘Waar heeft iemand recht op’ maar ‘Wat heeft iemand nodig’”, aldus Voorberg.

Stemverklaring

Bij het vaststellen van de programmabegroting kwam burgemeester Wiebosch-Steeman even voor een verrassing te staan. Terwijl ze meende dat iedereen akkoord kon gaan stak Jan de Vos zijn vinger op. Hij wilde een stemverklaring afleggen, zoals de SGP dat ieder jaar bij de begroting doet, namelijk dat zijn partij tegen het verlenen van subsidie stemt aan verenigingen die op zondag activiteiten ontplooien. En de T@B stemde zelfs helemaal tegen de begroting omdat een beleidslijn wordt ingezet waar de partij niet achter kan staan. De VVD stemde tegen de Perspectiefnota. Het door de coalitiepartijen ingediende amendement werd raadsbreed aangenomen.

advertentie
advertentie