Tsunami neemt hogere vlucht

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

Die vlucht is met name te danken aan de cursussen weerbaarheid en zelfverdediging. ,,We leren de cursisten simpele technieken aan die echt werken”, legt De Bruin uit. ,,Het is belangrijk dat je weet hoe je jezelf moet verdedigen als je wordt aangevallen, maar ook dat je je zelfvertrouwen opvijzelt en daardoor weerbaarder wordt. Ik denk dat onze aanpak aanslaat omdat we altijd in kleine groepjes werken waarbij we een soort teamgevoel proberen te creëren. Vaak gaat iemand samen met een kennis op vriend of zelfverdedigingcursus. Als we gaan oefenen kies ik er bewust voor dat de deelnemers niet met een bekende sparren.”

‘Simpele technieken die écht werken’ H’VELD-G’DAM - Jan de Bruin voer 35 jaar lang de wereldzeeën over als technisch specialist en sportinstructeur van de Koninklijke Marine. ,,Ik heb op alle soorten fregatten, torpedojagers en onderzeeboten gezeten. Als op ik tv een reclame zie van de marine doet me dat wel wat.” Van een zwart gat is echter geenszins sprake. ,,Ik heb het veel te druk om aan het verleden te denken.” Veel van zijn tijd en energie steekt hij in Tsunami. De voorheen alleen in Sliedrecht gevestigde vechtsportschool heeft na de verhuizing naar de Schapedrift in Hardinxveld-Giessendam een enorme vlucht genomen in de regio.

Door Erik de Bruin

De cursussen worden volgens De Bruin goed bezocht en zorgen zelfs voor een doorstroming naar de verschillende vechtsporten waar Tsunami les in geeft. Dat zijn onder andere karate, kickboksen en jiujitsu. Het hoofdkwartier, zoals hij het zelf noemt, is gelegen in de Hardinxveldse sportschool InJoy waar de zaal - waarin de verschillende Aziatische vechtsporten worden beoefend - eruit ziet als een Japanse tempel. In sporthal De Sprong in Sliedrecht - waar Tsunami is ontstaan nadat De Bruin eerst op Curacao een eigen school was begonnen - als ook elders in de regio betreft het een gewone gymzaal. Waar de mogelijkheden iets beperkter zijn. Maar waar wel alles wordt gegeven terwijl het ook mogelijk is in Hardinxveld-Giessendam extra te trainen. De zinsnede ‘elders in de regio’ betreft sinds vorige week naast Molenaarsgraaf ook Oud-Alblas waar donderdag 5 november de eerste lessen werden gegeven.

Door de groeiende belangstelling breidt Tsunami zich als een olievlek uit. ,,Volgend jaar gaan we ook in Alblasserdam en Papendrecht lesgeven”, glundert de ex-marinier. Het heeft volgens hem alles te maken met de toenemende belangstelling voor zelfverdediging en weerbaarheid. Wat ook een rol zal spelen is de ‘eerlijke manier van lesgeven’ die hij voorstaat. De Bruin heeft respect hoog in het vaandel staan. ,,Als je geen respect hebt voor een ander kan je nooit respect afdwingen. Ik hecht zeer aan discipline en eerlijkheid. Zodra je verder wilt komen komt het vooral aan op doorzettingsvermogen. Je wilt steeds meer en levert een gevecht tegen jezelf om grenzen te verleggen. Waarbij je niet moet denken dat je er bij een zwarte band al bent. Sowieso moet je altijd met twee benen op de grond blijven staan.” Meer informatie op de site www.kyokushin-tsunami.nl.

advertentie
advertentie