Nieuwe drinkwaterberging in gebruik

16 november 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Uit de kranen in Hardinxveld-Giessendam stroomt sinds maandag onthard water. Drinkwaterbedrijf Oasen heeft immers de nieuwe drinkwaterberging aan de Schapedrift in gebruik genomen. Deze nieuwe berging slaat onthard water op uit het zuiveringsstation van Oasen in Lexmond en pompt dit door aan de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Onthard water heeft veel ('groene') voordelen. Zo hebben burgers minder wasmiddel nodig.

De inwoners van Hardinxveld-Giessendam kregen tot voor kort hun drinkwater van het zuiveringsstation ‘t Kromme Gat aan de Rivierdijk. Nu de nieuwe waterberging aan de Schapedrift in gebruik is, is de locatie aan de Rivierdijk overbodig. Hardinxveld-Giessendam krijgt voortaan (onthard) drinkwater uit het zuiveringsstation van Oasen in Lexmond. De nieuwe waterberging zuivert dus zelf geen water, maar kan het water uit Lexmond tijdelijk opslaan. Er is plaats voor maar liefst 6000 m3 drinkwater (dit is 6 miljoen liter).

Het water dat voortaan uit de kraan komt is 7,8 graden Duits. Dat is flink minder dan voorheen, toen was de hardheid van het drinkwater gemiddeld zo’n 13 graden Duits. ,,Onthard water uit de kraan is goed voor het milieu. Zo hebben mensen thuis minder schoonmaakmiddel nodig voor het reinigen van tegels en kranen. Ook neemt het energieverbruik van warmwaterapparatuur af. Daarnaast kan de dosering wasmiddel flink omlaag. Onze ‘groene’ tip: bekijk bij de volgende wasbeurt goed het pak of de fles met wasmiddel. Houd de dosering voor ‘zacht water’ aan", aldus een woordvoerster. Binnenkort valt bij alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam informatie in de brievenbus. Uiteraard is alles ook na te lezen op de website van Oasen: www.oasen.nl.

advertentie
advertentie