‘Het begon met die Piet van karton’

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Sinterklaas in Sliedrechts Museum

SLIEDRECHT/H'VELD-G'DAM – Burgemeester Martin Boevée en Sinterklaasverzamelaar Milan Maurer uit Hardinxveld-Giessendam openden vorige week de expositie ‘Wintertradities’. Tot 7 december staat het Sliedrechts Museum in het teken Sinterklaas en zijn Pieten. Het hele museum staat bol van de soms antieke curiositeiten: kleine en grote Pieten, Sinterklazen, koekplanken, serviesgoed, speldjes, vormpjes, suikerbeesten, stempels, spellen, oude lp’s en boeken, heel veel boeken. Als bijzonderheid worden dvd’s vertoond met filmbeelden van de Sint Nicolaas intochten in Sliedrecht uit de jaren 1981, 1982, 1983 en 1984.

Door Margreet Strijker

De tentoongestelde Sinterklaasattributen komen uit de verzameling van Milan Maurer uit Hardinxveld-Giessendam. Milan is onderwijzer op een basisschool en daar begon de verzamelwoede. ,,Ik kreeg van een moeder van een van de kinderen uit mijn groep een display van een Zwarte Piet. De fascinatie voor Sinterklaas was er altijd al, maar die Piet van karton was het begin van mijn verzameling.” Hij is al jaren betrokken bij de intocht van Sinterklaas in zijn woonplaats en is lid van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland. Een organisatie voor praktiserende Sinten en Pieten, voor mensen die bezig zijn met de historie en voor verzamelaars. Tijdens de expositie gaat het dan ook niet alleen om de sfeer van het heerlijk avondje maar ook wordt bij de historie van de Sinterklaastraditie stil gestaan.

Erg leuk zijn de dvd’s van de Sinterklaasintochten die voormalig bloemist Koos Langelaan begin jaren 80 filmde. De kinderen die toen op de schouders van hun vader de komst van de Sint zaten af te wachten, staan nu misschien zelf wel aan de kade met hun kinderen. Ook zijn er beelden te zien van de Sinterklaasfeesten in de Bonkelaar. Er is ook gefilmd in de kelder van de schoenwinkel van Bas van der Vlies waar indertijd de Sint zijn baard opgeplakt kreeg en de Pieten geschminkt werden. Mensen die zichzelf op de filmbeelden herkennen en een kopie van één van de dvd’s willen kunnen hiervoor intekenen op de lijst in het museum.

De expositie loopt tot 10 januari 2010 en is vanzelfsprekend ook heel geschikt voor de jeugd. De medewerkers van het museum hopen dat vooral de leerkrachten van de basisscholen hun kans grijpen om de kinderen naar aanleiding van deze leuke expositie kennis te laten maken met het museum. Sint en Piet hebben speciaal een grabbelzak achtergelaten en er is warme chocolademelk te koop.

Na het vertrek van de Sint zal het museum in het teken staan van andere wintertradities, zoals Kerst en Oudjaar en buitenspelen in de sneeuw en op het ijs. Ook worden herinneringen opgehaald aan spelletjes doen aan tafel en pinda’s pellen op een krant. Op 30 december kunnen kinderen in het museum een poverpot maken.

Openingstijden: woensdag en zaterdag van 14.00 -17.00 uur. (Groepen op afspraak). Entree € 1,00; kinderen € 0,50. Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101. Telefoonnummer 0184-413404. Zie ook: www.sliedrechtsmuseum.nl

Burgemeester Martin Boevée opende de expositie van ‘Wintertradities’. Zie www.kompassliedrecht.nl voor veel meer foto’s.

advertentie
advertentie