Karate, vechten met lege handen

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Karateleraar Gerrit Bezemer is al meer dan veertig jaar gepassioneerd met de vechtsport bezig. ,,Karate is letterlijk de kunst om met lege handen te vechten. Het is een vechtkunst waarbij gebruik wordt gemaakt van vuist- en voettechnieken. Door de speciale manier van trainen, het afweren van aanvallen en het plaatsen van tegenaanvallen, is een karateka in staat zich te verdedigen tegen mogelijk aanvallen van ongure personen. Karate is daardoor een prima sport om jezelf fysiek weerbaarder te maken. Op de trainingen komen onderdelen als snelheid, kracht, durf en bewegingsinzicht ruimschoots aan de orde. Ook heeft het, met name voor onzekere kinderen, een positieve invloed op het zelfvertrouwen. Vaak wordt karate in verband gebracht met willekeurig geweld. Normen en waarden zijn juist bij karate erg belangrijk. Respect hebben voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Bezemer.

Bezemer breidt terrein uit naar Hoornaar HOORNAAR - Karateschool Bezemer breidt het werkterrein uit naar Hoornaar. De school, al actief in Hardinxveld-Giessendam, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk, start woensdag 25 november met een gratis kennismakingstraining in Het Bruisend Hart.

,,Vechten, stoeien, ravotten. Wie heeft het niet gedaan? Of doet dit misschien nog steeds? Ook hierbij gelden regels en zijn er grenzen. Als iemand boos begint te worden dan moeten beide partijen zich leren te beheersen. Jezelf leren beheersen is dan ook een belangrijk onderdeel van de karatetraining. Karate beoefenen wij ook niet om iemand zomaar aan te vallen en daarbij deze persoon opzettelijk te blesseren en/of te verwonden. Je mag jezelf natuurlijk wel verdedigen. Een goede vechtsporter weet dan ook hoe hij een gevecht uit de weg moet gaan. Karate leer je uiteraard niet in een paar lessen. Wil je daadwerkelijk echt resultaat bereiken, dan moet je er wel en serieus mee bezig zijn en veel tijd in stoppen.

Er zijn overigens nogal wat misverstanden over karate. Zo denken veel mensen nog steeds dat, als je maar lekker hard kan slaan en schoppen, jezelf kunt verdedigen. Belangrijk is, nogmaals, dat wanneer je lastig gevallen word, je probeert de confrontatie niet aan te gaan. Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. Als iemand je toch lastig valt en je geeft hem, omdat het dan puur zelfverdediging is, een flinke tik, dan is het zaak zo snel mogelijk op te houden met vechten. Ga je dan toch door dan is het uiteraard geen zelfverdediging meer maar willekeurig geweld.”

De kennismakingstraining is bedoeld voor iedereen vanaf zeven jaar. De les vindt plaats van 18.00 uur tot 19.00 uur. Voor aanmelden en informatie: Karateschool Bezemer, 0184-419609 en/of 06-51117311. E-mail: info@karateschoolbezemer.nl. Website: www.karateschoolbezemer.nl.

advertentie
advertentie