Potpourri van zeemansliedjes

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - De echte liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s hebben afgelopen zaterdag kunnen genieten van de jaaruitvoering van zeemanskoor Bestevaer uit Giessenburg.

In een volle zaal van De Til was de verrassing groot toen het toneeldoek open ging. Een aantal leden was wekenlang bezig geweest om een decor na te bouwen van een vissersboot. Met een prachtig achtergronddecor van de zee en wolken was de sfeer al direct bepaald.

Bestevaer heeft onder leiding van dirigent Kees van der Pijl het afgelopen jaar zijn best gedaan om diverse nieuwe liedjes in te studeren, allemaal afgestemd op de reis die de vissersboot die avond zou gaan maken. De reis ging van Giessenburg over de Giessen naar onder meer Duitsland, Engeland, en deed enkele plaatsen aan in Nederland zoals Werkendam en Volendam.

Deze muzikale reis werd afgewisseld met gastkoor Uit Volle Borsten uit Dussen. Voor dit koor met vijftig leden en drie muzikanten was het dringen op het Til-podium, maar het resultaat was er niet minder om. Met veel enthousiasme werden diverse bekende levensliederen gezongen.

Na de pauze kreeg Bestevaer er een nieuw lid bij. Koos, de vissersman, verdiende geen droog brood meer op zee en had gehoord dat hij als artiest bij Bestevaer een riant inkomen zou kunnen verdienen. Maar om toegelaten te worden moest hij eerst een proeve van bekwaamheid afleggen en daarin slaagde hij met lof. Een riant salaris kon hij wel vergeten, want alle zangers en muzikanten zijn amateurs dus voor hem kon geen uitzondering worden gemaakt.

Aan het eind van de avond kon het publiek meezingen met een potpourri van bekende zeemansliedjes. Dat moet in de naaste omgeving te horen zijn geweest met ruim 450 zangers en zangeressen. En voor degenen die nog niet naar huis wilden kon tot in de late uurtjes gedanst worden op de muziek van Jan Pak de Leuning.

advertentie
advertentie