‘Blaren kun je niet altijd voorkomen’

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

De Gondeliers’ bestaan 45 jaar

H'VELD-G'DAM – Wandelsportvereniging ‘De Gondeliers’ bestond op 7 september precies 45 jaar en telt momenteel rond de tachtig leden. Voorzitter Peter Hoogendoorn is samen met zijn broers Gijs en Dirk en nog vier anderen al lid vanaf het prille begin en vertelt met smaak over de periode waarin nog om prijzen werd gewandeld. De tijd van het ‘stijve’ tenue is al lang voorbij. Wat bleef is de liefde voor de natuur en de gezelligheid.

Door Ria Scholten

Het is op deze doordeweekse avond een drukte van belang in Clubgebouw ‘De Blaar’ in de Prins Hendrikstraat. Een aantal leden is bezig met een grote schoonmaakbeurt. De vloer wordt geboend en de gordijnen liggen na een wasbeurt klaar om weer te worden opgehangen. Alles gebeurt in een genoeglijke sfeer. ,,We hebben een leuke vereniging”, vertelt Peter. Broer Gijs is ook bij het gesprek aanwezig.

,,De vereniging is opgericht in Giessen-Oudekerk door mevrouw Schep. De tweejaarlijkse gondelvaart was net achter de rug en daarom werd voor ‘De Gondeliers’ gekozen”, blikt Peter terug. ,,De vereniging voorzag in het dorp in een behoefte en het ledental groeide al snel naar honderd en meer. Er werd in groepen gewandeld die door een deskundige jury op meerdere plaatsen langs de route werden beoordeeld. Bij de jongere groepen werd onder andere naar de begeleiding gekeken. Hoe gingen de leiders met de kinderen om en hoe loodsten ze hen door het verkeer. Bij de volwassenen keken de juryleden vooral naar de gerichtheid van de groep. Hiermee wordt bedoeld of er netjes in het gelid werd gelopen. Ook het zingen werd beoordeeld. Iedereen die er interesse in had kreeg van de vereniging een zangbundel.”

,,Begin zeventiger jaren verhuisde de vereniging naar Hardinxveld-Giessendam omdat het merendeel van de leden daar woonde. Na een paar verhuizingen kwamen we in een schoolgebouw over het spoor terecht. Vier jaar geleden werd vlak ernaast een begin gemaakt met de bouw van ons clubgebouw. Onze leden hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Het oude gebouw werd gesloopt en vervangen door een ruime parkeerplaats. Ook op het gebied van kleding is het nodige veranderd. Het wat stijve tenue van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een trainingspak met een poloshirt met het embleem van de vereniging.”

,,We wandelen het hele jaar door zowel in binnen- als buitenland. In februari wordt door het bestuur in goed overleg met de leden een jaarprogramma opgesteld met wandeltochten waar we in clubverband op inschrijven. Daarnaast zijn de leden natuurlijk vrij om individueel of met een groepje zelf op een wandeltocht in te schrijven. Ons jongste lid is vier en ons oudste lid is tachtig. Wandelen is voor alle leeftijden, maar toch zijn het de senioren die in onze vereniging het sterkst vertegenwoordigd zijn. Onze broer Dirk, mijn vrouw Corrie, Adrie, Sjaak en Arie zijn net als wij al 45 jaar lid.”

,,Een aantal leden wandelt graag over de grens. We hebben dit jaar in Zwitserland, Luxemburg en Italië gelopen. Ook komen we nogal eens in België. Het wandelklimaat is daar anders dan in Nederland. Je ontmoet veel families die met elkaar aan de wandel zijn en de sport leeft daar meer dan hier. Volgend jaar gaan we in het voorjaar met een groep naar Luxemburg. Voor het najaar staat Barcelona op het programma. We nemen dan deel aan een internationale tocht waaraan zelfs wandelaars uit de Verenigde Staten, Japan en Australië meedoen.”

Wat is er zo leuk aan deze sport? ,,Wij komen op plekken waar je met een auto of fiets niet kunt komen. We houden allemaal van de natuur. Waar ik ook wandel, ik zie altijd wel iets bijzonders. Voor slecht weer zijn we nog nooit thuisgebleven”, vertelt Gijs. ,,Voor grote evenementen als een vierdaagse wordt getraind. Blaren kun je niet altijd voorkomen. Goede wandelschoenen, sokken zonder naden en een goede voetverzorging kunnen echter veel ongemak voorkomen.”

Foto-onderschrift: Een aantal Gondeliers ging dit jaar in Italië aan de wandel.

advertentie
advertentie