‘Het is nu in rustig vaarwater’

30 november 2009 om 00:00 Nieuws

Koen Westrik

mentaal klaar

voor grote reis

H’VELD-G’DAM - ‘Koen Westrik gaat zelfverzekerd een immens avontuur tegemoet’, kopte Het Kompas begin juli. De krant refereerde al eerder aan deze kop voorafgaand aan de openluchtdienst die eind september werd gehouden in het Westpark. Het initiatief, dat op poten was gezet door verschillende kerken met als doel hem een duw in de rug te geven, was een enorm succes. Hij heeft inmiddels 95 procent van het bedrag verzameld dat nodig is in januari aan boord te mogen van de Logos Hope. Het kan in feite niet meer fout gaan. Zoals hij ook mentaal klaar zegt te zijn.

Door Erik de Bruin

Klaar voor een onderneming die je misschien één keer in je leven meemaakt. De Logos Hope, een zendingsschip van de interkerkelijke organisatie Operatie Mobilisatie, vaart voor twee jaar uit naar het Caribisch gebied. Westrik stapt in Nederland aan boord van het schip, dat wordt bemand door gelovige mensen uit heel de wereld die gemeen hebben dat ze 24 maanden huis en haard achter zich laten om evangelisatie- en ontwikkelingswerk te verrichten. Wat hem exact staat te wachten weet de 25-jarige Hardinxvelder niet. Hij wil het ondervinden. ,,Ik laat het gewoon over me heen komen. Allereerst heeft iedereen zijn taken op het schip om de boel draaiend te houden. In de eerste drie maanden wordt gekeken wat voor persoon je bent en waarvoor ze je willen inzetten.”

Pastoraal werk

Westrik hoopt er natuurlijk zoveel mogelijk op uit te mogen. Het doel is immers in contact te komen met de inheemse bevolking en hen te vertellen over de Bijbel en de grondslagen van het christelijk geloof. ,,Zonder dat je hen iets oplegt”, benadrukt hijzelf. ,,Tijdens de studie Godsdienst Pastoraal Werk die ik heb gevolgd heb ik vooral geleerd dat luisteren heel erg belangrijk is. Wij hebben niet de wijsheid noch de waarheid in pacht. Ik verwacht ook veel te kunnen leren van hun cultuur en geloofsbelevenis.” In feite staat hij open voor alles wat tijdens het exotisch avontuur op zijn pad komt. Hij wil als een rijker persoon terugkeren. ,,Daarna? Ik weet het nog niet. Pastoraal werk spreekt me zeer aan. Ik heb de opleiding destijds niet afgemaakt omdat ik het niet kon combineren met mijn werk. Nu ga ik veel ervaring opdoen wat ik hopelijk later in de praktijk kan brengen. Maar misschien wijst deze reis wel uit dat mijn toekomst meer ligt in ondersteunend werk. Misschien ga ik wel weer administratief werk doen. Zoals ik voor verslavingscentrum De Hoop in Dordrecht heb gedaan. Je helpt mensen die met zichzelf in de knoop zitten weliswaar niet geestelijk, maar wel praktisch. Het is voor mij ook een persoonlijke ontdekkingstocht, al is dat zeker niet het belangrijkst. Logos Hope verricht goed werk en daar wil ik een steentje aan bijdragen. Ik voel me gezegend dat de openluchtdienst bijna negenduizend euro heeft opgebracht en dat we alles bij elkaar al op twintigduizend euro zitten.”

Uitzendingdienst

Met ‘we’ doelt hij op de thuisfrontcommissie met wie hij het fundament heeft gelegd deze reis mogelijk te maken en met wie hij de komende twee jaar intensief contact houdt. Gisteren (lees: dinsdag) is de flessenactie in Bas van der Heijden ten einde gekomen en aanstaande zondag wordt een uitzendingdienst gehouden in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk. Nu het grote avontuur steeds meer in zicht komt lijkt hij er in alle opzichten klaar voor te zijn. ,,Het is in rustig vaarwater. Natuurlijk is het heel druk geweest en moet je mensen in eerste instantie echt overtuigen, maar alles is naar wens verlopen. Geestelijk ben ik er klaar voor. Ik ben erop voorbereid dat je na de eerste maanden een terugslag kan krijgen en misschien terug naar huis verlangt. Dat het lang niet altijd gemakkelijk zal zijn. Maar dit is wat ik wil en uit de enorme ondersteuning die ik de afgelopen maanden heb gekregen put ik veel moed. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar.”

Fotobijschrift: De 25-jarige Koen Westrik is in elk opzicht voorbereid op het immense avontuur dat hem te wachten staat.

advertentie
advertentie