PvdAGiessenlanden wil miljoenen in samenleving investeren

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De Partij van de Arbeid in Giessenlanden wil de komende periode tientallen miljoenen investeren in concrete maatschappelijke projecten en ook enkele ettelijke miljoenen reserveren om het Giessenlandse voorzieningenniveau blijvend te garanderen.

Lijsttrekker Adrie Beumken en (kandidaat-)wethouder Berend Buddingh’ gaven afgelopen maandag een toelichting op het verkiezingsprogramma van de sociaal-democraten. 30 miljoen euro wordt gereserveerd voor projecten zoals bijvoorbeeld de centrum-ontwikkeling in Oud-Arkel, het sportpark in Giessenburg, een opknapbeurt voor dorpshuizen die dat nodig hebben. Opvallend in het verkiezingsprogramma zijn verder het voornemen om de dorpshuizen de functie te geven die ze horen te hebben, vóór de inwoners, en meer aandacht voor de dorpen Hoogblokland en Giessen Oudekerk.

Maatschappelijk geld

Hoe is het mogelijk dat in deze tijden van crisis de Partij van de Arbeid zoveel durft te spenderen? Beumken is daar helder in: ,,Iedereen weet dat Giessenlanden een grote reservepositie heeft, dankzij de verkoop van het woningbedrijf. Dat is maatschappelijk geld. Geen geld om het begrotingstekort van Giessenlanden blijvend op te lossen, maar geld van en voor de mensen. Dan moet je dus investeren in de samenleving. En omdat wij dorpshuizen, het verenigingsleven en de vrijwilligers als cruciaal zien zetten wij daar op in. Beumken die straks voor de tweede keer de lijst van de PvdA trekt, wijst daarbij ook op het belang van overleg. ,,Als iets de afgelopen periode duidelijk is geworden, dan is het wel dat overleg, inspraak met bewoners werkt. Daar hebben we de afgelopen vier jaar echt een slag geslagen. Daar ben ik trots op. Of het nu in Schelluinen, Arkel of Noordeloos is, overal was er overleg met de inwoners. Daar was het beleid. Maar het kan altijd nog beter en daarom is dat één van onze speerpunten."

Draagvlak voor bezuinigingen

Toch kan de PvdA ook niet om het structurele tekort heen. Het college waarschuwde kortgeleden nog voor de zware financiele tijden. ,,Terecht", stelt Berend Buddingh’, wethouder en wederom wethouderskandidaat. ,,Het zijn ook barre tijden. En 2010 en wellicht ook 2011 worden overlevingsjaren. Maar ombuigen, bezuinigen dus, zal moeten. Maar ook daar gaan we op zoek naar draagvlak. Uitleggen waarom het moet, hoeveel er moet en dan keuzes maken. Want ons voorzieningenniveau is uniek en dat willen we ook overeind houden. Maar mensen moeten wel beseffen dat je gemeentebegroting op orde moet zijn. Daar gaan we dus, als het aan de PvdA ligt, als gemeente de boer mee op. Ik heb het al zo vaak gezegd: mensen zijn niet dom, maar weten dondersgoed waar het om gaat en durven zelf ook keuzes te maken." Waarna hij er aan toevoegt dat het uiteindelijk wel de politiek is die besluit.

Prioriteitsdorpen

Hoogblokland en Giessen-Oudkerk krijgen van de PvdAGiessenlanden een prioriteitslabel. Adrie Beumken licht toe: ,,Het zijn zonder meer de twee dorpen die er de afgelopen jaren wat bekaaid afkwamen. Niet dat je overal kan en moet investeren of bouwen of wat nog meer, maar met alleen een nieuwjaarsreceptie is je positie wel erg beperkt. Dus voor ons is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een dorpsberaad komt in beide dorpen. Daar hoeven we de conclusies van Noordeloos niet voor af te wachten. Overigens is er natuurlijk al heel wat veranderd. Er is nu aandacht voor meer dorpen dan voorheen. In Arkel, Schelluinen, Giessenburg, Noordeloos en Hoornaar zijn we hard aan het werk. Dat is natuurlijk een wezenlijk verschil."

advertentie
advertentie