Antwoorden op vragen over (vaccinatie tegen) Mexicaanse griep

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Alle huisartsen en GGD’s in Nederland zijn druk bezig met de vaccinatie van patiënten tegen de Mexicaanse griep. Veel van de vragen waarvoor mensen de huisarts bellen worden in dit stuk beantwoord. Uitgebreide informatie is te vinden op www.grieppandemie.nl

Moet ik mij zorgen maken over de Mexicaanse griep?

De symptomen van de Mexicaanse griep lijken op die van de gewone seizoensgriep: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, droge hoest, soms diarree. De klachten verdwijnen meestal na 2 tot 7 dagen. Het hoesten houdt vaak wat langer aan. De epidemie verloopt milder dan was ingeschat. Waarschijnlijk zal 1 per 10 inwoners besmet raken. Een enkele keer kan longontsteking met ernstige benauwdheid optreden. Bij ernstige benauwdheid moet u de huisarts raadplegen. In de overige gevallen kunt u afwachten en met paracetamol de klachten verminderen.

Wie krijgt de vaccinatie van de huisarts?

De huisarts vaccineert iedereen die jaarlijks een oproep krijgt voor de seizoensgriepvaccinatie. Dit zijn mensen met een medisch risico (met bijvoorbeeld astma/COPD, hartaandoeningen en diabetes) en alle 60-plussers. Deze patiënten hebben van hun huisarts een oproep ontvangen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de prikken moet drie weken zitten. Daarnaast vaccineert de huisarts ook gezonde zwangere vrouwen vanaf de 14e week van de zwangerschap en mantelzorgers van zeer ernstig zieken. De huisarts vaccineert ook het personeel van zijn praktijk en zelfstandig gevestigde verloskundigen.

Wordt een zwangere vrouw door de huisarts opgeroepen?

Een zwangere vrouw wordt alleen door de huisarts opgeroepen als zij tot een risicogroep behoort. Gezonde zwangere vrouwen moeten zich zelf melden bij de huisarts. Hun verloskundige of gynaecoloog zal ze op deze mogelijkheid wijzen. In beide gevallen wordt de zwangere vrouw pas ingeënt vanaf de 14e week van de zwangerschap.

Wie krijgt de vaccinatie van de GGD?

De GGD vaccineert alle kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Deze grens is door de Gezondheidsraad gesteld omdat kinderen vanaf 5 jaar een beter afweersysteem hebben en minder complicaties krijgen waarvoor zij in het ziekenhuis opgenomen moeten te worden. De ouders van deze kinderen krijgen een oproep van de GGD waarin staat waar en wanneer hun kind de vaccinatie kan krijgen. De huisarts kan deze vaccinatie niet geven, omdat hij alleen voldoende vaccins heeft voor de groepen die hij moet vaccineren. Het heeft dus geen zin uw huisarts om een vaccinatie te vragen, als u uw kind eerder wilt laten vaccineren.

Kinderen van 0 tot 6 maanden mogen niet gevaccineerd worden. Om deze kinderen toch zo goed mogelijk te beschermen, hebben hun huisgenoten (ouders en broertjes en zusjes) recht op vaccinatie. Zij ontvangen ook een oproep van de GGD. Voor vragen kunt u contact opnemen met de GGD (de contactinformatie vindt u op www.ggd.nl)

Hoe komt de GGD aan mijn gegevens?

GGD Nederland en het RIVM gebruiken de gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie om de oproepen te versturen. De oproepen komen niet van de regionale GGD's.

Wat doe ik als zowel de huisarts als de GGD mij oproept?

Als u of uw kind een oproep van uw huisarts heeft gekregen, behoort u of uw kind tot de medische risicogroepen die voor vaccinatie in aanmerking komen. U haalt de twee prikken dan bij uw huisarts. Op de oproep van de GGD hoeft u niet te reageren.

Kan iedereen een vaccinatie halen?

Nee. Als u niet onder de groepen valt die door de huisarts of de GGD worden gevaccineerd, heeft u geen recht op vaccinatie. Uw huisarts mag u niet vaccineren. De huisarts heeft daar ook niet voldoende vaccins voor. Voor de GGD geldt hetzelfde; die mag u ook niet vaccineren. Het vaccin is niet te koop bij de apotheek.

Ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn kind. Wat moet ik doen?

Als uw kind griepklachten heeft, maar de koorts duurt nog geen vier dagen, het kind is niet suf of benauwd en drinkt goed kunt u rustig het herstel afwachten. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw huisarts. Dat geldt ook als u zelf klachten heeft.

Wie bepaalt welke groepen een vaccinatie krijgen?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport bepaalt de risicogroepen. Zij doen dat op advies van de Nederlandse Gezondheidsraad. Dat is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat de regering adviseert op het gebied van de volksgezondheid.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

De overheid heeft een uitgebreide website voor het publiek, www.grieppandemie.nl. Ook is er een speciaal telefoonnummer waar u terecht kunt met al uw vragen over de Mexicaanse griep, 0800-1100.

advertentie
advertentie