Gemeente licht bezwaar tegen 'Jezus redt' toe

7 december 2009 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Conform de uitspraak van de rechtbank heeft de bezwaarschriftencommissie de zaak rond het dakopschrift ‘Jezus redt’ opnieuw behandeld. Tijdens een nieuwe hoorzitting voor de commissie lichtte de gemeente uitgebreid toe waarom de grote witte letters op het dak in strijd zijn met de welstandsnota en de woningwet. De commissie oordeelde dat uit de toelichting van de gemeente voldoende blijkt waarom de gemeente in deze zaak handhavend moet optreden. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarop besloten de handhavingszaak te vervolgen.

In juli 2009 deed de rechtbank van Dordrecht uitspraak in de zaak rond het dakopschrift op de woning in Giessenburg. De rechtbank oordeelde dat in de zaak beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting niet aan de orde is. De gemeente moet echter wel in een uitgebreidere motivering aangeven waarom er sprake is van 'ernstige strijd met de redelijke eisen van welstand'.

De gemeente heeft daarop de welstandscommissie Dorp, Stad & Platteland gevraagd om nader toe te lichten waarom de tekst volgens de commissie in strijd is met de welstandsnota. In de nadere onderbouwing van deze commissie staat onder andere dat in dit specifieke geval een extreem contrast bestaat tussen de bestaande dakpannen en de wit geschilderde dakpannen. Dit is zeer afwijkend in deze omgeving en daarom in ernstige mate in strijd met de redelijke eisen van welstand.

De eigenaar van de betreffende woning, de heer van Ooijen, heeft de behandeling door de bezwaarschriftencommissie niet afgewacht. Hij is na de uitspraak van de rechtbank vrijwel direct in hoger beroep gegaan. Wanneer de Raad van State de zaak behandelt is nog niet bekend.

advertentie
advertentie