Sinterklaas blikt terug...

7 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Sinterklaas was zaterdag 5 december nog één keertje in Hardinxveld-Giessendam. ’s Avonds uiteraard voor de pakjesavond in de huiselijke sfeer, maar ’s middags in de Lange Wei en daarop aansluitend in Tiendwaert. Pas na het middagdutje van de bewoners ging de Goedheiligman het gezellige sinterklaasfeest vieren in beide verzorgingstehuizen. Samen met zijn Pieten werd er gelachen, gezongen, gedanst en waar nodig met het vingertje gewezen.

Tussen beide bezoeken in spreken wij Sinterklaas even, terwijl hij een klein moment zijn pauze neemt. Het is goed te merken dat het behoorlijk zware weken waren voor deze oude man, die inmiddels de leeftijd heeft van 864 jaar. Eerlijk gezegd kijkt hij er ook wel weer naar uit om weer naar huis te gaan. Uitrusten, vakantie vieren met al zijn Pieten en daarna weer langzaam voorbereiden op volgend jaar.

Sinterklaas leeft weer helemaal op als wij hem vragen naar zijn ervaringen in Hardinxveld-Giessendam, die laatste weken. Hij wordt helemaal enthousiast en zijn ogen stralen. Hij heeft werkelijk waar genoten. Vanaf de eerste dag. Sint voelt zich hier welkom. Dat komt niet alleen door de fantastische manier waarop het Sinterklaascomité alles heeft voorbereid, maar vooral ook door de houding van de ouders en de kinderen. Die zijn zo hartelijk en warm. Geen vervelende toestanden, alleen maar lachende gezichten en mensen die plezier hebben. Dat is zo voelbaar. Sinterklaas komt graag in dit dorp.

Twee intochten in een dorp is al bijzonder, maar dan ook nog een Sinterklaasmarkt erbij, meevarende kinderen op de Waterbus, verengingen die zich presenteren en leuke dingen doen. En als klap op de vuurpijl het varen met de kinderen die een verstandelijke beperking hebben. Zo hartverwarmend. Maar er werd de afgelopen weken ook veel georganiseerd. Toneelmiddagen, pietengym, liedjes zingen met de Zwarte Pieten en een rondwandeling door de Giessenhof. En de verenigingen en bedrijven niet te vergeten, ieder met zijn eigen feest.

Sinterklaas lijkt zijn vermoeidheid helemaal van zich af te gooien. Hij gaar er helemaal voor zitten. Hij is volgend jaar heel wat van plan. Sinterklaas wordt dan 865 jaar en dat is een bijzonder jaar. Met de organisatie van de intocht in Hardinxveld-Giessendam heeft hij al besproken dat, naast de normale intocht, ook nog een leuke feestmiddag georganiseerd gaat worden. De datum staat reeds vast, de invulling nog niet helemaal. Maar daar heeft Sint, samen met Regelpiet, het heel jaar de tijd voor. Zet u het vast maar in de agenda. Een jaar is zo weer om.

Na dit fijne gesprek met deze sympathieke grijsaard nemen we hartelijk afscheid. Het is duidelijk dat Hardinxveld-Giessendam bij de Sint in zijn hart zit.

Sint, we zijn blij dat u er was.

advertentie
advertentie