‘Misschien historische beelden’

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,Misschien zijn het wel historische beelden”, lacht Romijn. “Door de klimaatverandering is het zeer de vraag of het ooit nog zo hard gaat vriezen. Ik hoop het wel. Het was een prachtige ervaring.” Hij maakte al eerder historische beelden. Dat was in 1995 toen het wassende water in de Merwede boven de rivierdijk uit dreigde te komen. De inwoners van Boven-Hardinxveld werden uit voorzorg geëvacueerd. Met uitzondering van de ondernemers op de Buurt die iets hoger zaten en daardoor mochten blijven zitten. Zo ook Gert Romijn, die een nieuwe liefhebberij had gevonden in filmen en alles vastlegde. Het leverde uniek filmmateriaal op. ,,Het ging bij ons zoals het in veel gezinnen gaat. Je kinderen groeien op en het is leuk daarvan beelden te maken voor later. We kochten een camera waarna ik al snel verknocht raakte aan filmen. Niet alleen van ons gezin. Dat werd op den duur saai. Ik trok erop uit. De Ablasserwaard in waar je prachtige beelden kan schieten.”

Gert Romijn brengt DVD uit van Molentocht H’VELD-G’DAM - Hobbyfilmer Gert Romijn, die een eigen meubelzaak runt op de Buurt in Boven-Hardinxveld, trekt er op zijn vrije dinsdag regelmatig op uit in de Alblasserwaard. Hij schiet dan beelden van karakteristieke plekken in het fraaie polderlandschap en legt ze vast op dvd. Zijn nieuwste dvd is afgelopen week uitgekomen. Het is een veertig minuten lange impressie van de illustere Molentocht die begin dit jaar werd verreden en waar duizenden schaatsliefhebbers uit heel Nederland aan deelnamen.

Door Erik de Bruin

Romijn rijdt doorgaans intuïtief de polder in en bekijkt na afloop wat hij heeft gevangen en wat daarvan is te monteren. Zo ook op 9 januari dit jaar toen na een onophoudelijk welles/nietes-spelletje de knoop werd doorgehakt en Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard het besluit nam voor het eerst in twaalf jaar weer een molentocht uit te schrijven. Het heuglijke nieuws verspreidde zich razendsnel. Schaatsliefhebbers konden niet wachten. Romijn twijfelde nog een beetje, maar besloot in de vroege morgen van zaterdag 10 januari toch richting het ijs te rijden. ,,Ik kreeg al snel de smaak te pakken en ben overal geweest om een compleet plaatje te maken. Je ziet schaatsers die met vallen en opstaan een knappe sportieve prestatie neerzetten en zich even tegoed doen aan koek en zopie. Om alles goed te kunnen filmen ben ik midden op het ijs gaan staan. In de hoop dat ze me niet omver zouden rijden haha… Mooi was ook het prachtige decor van een witte Waard met al die beijzelde bomen. Alles klopte die dag. Ik heb er met volle teugen van genoten.”

Tijdens het monteren kwamen die beelden keer op keer voorbij. ,,Eerlijk gezegd ga je wel eens twijfelen of het nog wel leuk is. Maar dan leg je het gewoon opzij. Ik had er ruimschoots de tijd voor. Uiterlijk in december moest het klaar zijn omdat het dan weer winter wordt. Hoewel het voor mij echt een hobby is en ik omwille van mijn tijd niet lid ben van een filmclub wil ik wel iets maken dat goed is. Dát een kop en een staart heeft en niet langdradig is. Een film maken is de kunst van het weglaten zodat het van begin tot eind boeit. Ik denk zeker dat het is gelukt. De reacties die ik tot nu toe heb gehad zijn erg positief.”

Bij de samenstelling heeft Gert hulp gekregen van zijn broer Ro. De dvd kost vijftien euro en is te verkrijgen bij Romijn Woninginrichting op de Buurt in Boven-Hardinxveld. Wie hem opgestuurd wil krijgen kan contact opnemen via 0184-630019. De prijs is dan wel exclusief verzendkosten.

advertentie
advertentie