Windmolens stap dichterbij

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De komst van grote windmolens in het ‘Groene Venster’ is een stap dichterbij. Gedeputeerde Staten heeft vorige week groen licht gegeven voor de realisatie van de molens. De gemeente Giessenlanden gaat nu de bouwvergunning voorbereiden, de actiegroep ‘Vereniging Hart voor het Groene Venster’ beraadt zich op nieuwe acties.

,,De Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft gesteld dat er geen beslissing over windmolenlocaties in het Groene Hart genomen mag worden voordat de Nota Wervelender en de Provinciale Structuurvisie is vastgesteld. Dit wordt circa juni 2010 verwacht. Op dit moment loopt de periode van indienen van zienswijzen nog. In feite heeft Gedeputeerde Staten met deze beslissing de Provinciale Staten aan de kant gezet en daarmee de volksvertegenwoordiging en dus de burgers geschoffeerd. Wij kunnen niet anders stellen dan dat dit onbehoorlijk bestuur is”, stelt de actiegroep bij monde van Wout de Groot in een persbericht.

De vereniging vervolgt: ,,Dat het gemeentebestuur van Giessenlanden voor de windmolenlocatie stemde was teleurstellend, maar dit werd nog gezien als dommigheid van lokale bestuurders die niet de moeite hadden genomen zich in zaken te verdiepen. Maar dat Gedeputeerde Staten deze beslissing heeft genomen, terwijl de Provincie zelf aangeeft dat de geringe energieopbrengst van kleine windmolenparken niet opweegt tegen de verrommeling van het landschap en zelf in diverse nota’s de polder Giessen-Nieuwkerk als beschermd cultuurhistorisch gebied aanduidt, is alleen te verklaren vanuit de gedachte dat sommige politici hun eigen agenda’s belangrijker vinden dan het landschap en burgerbelang.”

Inmiddels heeft de vereniging contact gehad met diverse Statenleden. De Groot: ,,De Statenleden van de CU, VVD en CDA hebben een vragenlijst voor GS opgesteld, die via de pers ook naar buiten wordt gebracht. Ook Ron Gast, voorzitter van de St. Groene Hart heeft laten weten deze beslissing niet te kunnen begrijpen.” De vereniging zegt door te strijden en heeft vertrouwen ‘een goede zaak bij Raad van State te hebben’.

Wethouder Berend Buddingh’ van de gemeente Giessenlanden heeft het besluit van Gedeputeerde Staten ‘ter kennisgeving aangenomen’. Hij stelt: ,,Her en der wordt geschreven dat wij blij zijn, maar zo zou ik het niet willen omschrijven. Wij wisten dat we ons huiswerk netjes hadden gedaan. Gedeputeerde Staten heeft dit onderkend.”

De gemeente rekent erop de bouwvergunning in 2010 te kunnen publiceren. Hier kan ook weer bezwaar op worden gemaakt, iets wat de actiegroep zeker zal doen. Buddingh’ heeft daar geen moeite mee. ,,Wij willen de procedures netjes en zorgvuldig volgen.”

Hij benadrukt tenslotte dat de realisatie van de windmolens in het gebied noodzakelijk is. ,,Deze week staat in Kopenhagen een klimaattop op het programma. We ontkomen er niet aan onze verantwoordelijkheid te nemen, op grote en kleine schaal. De fossiele brandstoffen raken een keertje op. En we gebruiken met z’n allen nogal wat energie. Windmolens zijn daarom onvermijdelijk.”

advertentie
advertentie