Gemeenteraad herdenkt oud-burgemeester Bram Brinkman

12 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – In aanwezigheid van zijn vier zonen en hun echtgenotes heeft burgemeester M. Wiebosch-Steeman donderdag de overleden oud-burgemeester Bram Brinkman herdacht. Brinkman stierf op 22 november in Voorburg op 94-jarige leeftijd.

Door Wil Sommeijer

Brinkman (1915) trad in 1947 in de voetsporen van zijn vader en werd burgemeester in de gemeente Stad aan het Haringvliet. Na zes jaar kwam hij naar Giessendam waar hij op 25 augustus 1953 werd geïnstalleerd. Vier jaar later werd hij burgemeester van de fusiegemeente Hardinxveld-Giessendam. Dat bleef hij tot aan zijn pensionering in 1980.

Burgemeester Wiebosch omschreef Brinkman als ‘een heer in alle opzichten die altijd goed gekleed was, uitstekende omgangsvormen had en buitengewoon beleefd was’. De oud-burgemeester was echt geïnteresseerd in anderen. Hij deelde lief en leed met zijn inwoners waarbij zijn streven erop gericht was het algemeen belang van de inwoners te dienen. ,,Hij deed dat niet alleen, maar deed veel samen met zijn vrouw. Zij was dan ook een bekende persoonlijkheid in het dorp. Met zijn vrouw bezocht hij werknemers als ze ziek waren of als een kind werd geboren. Hij heeft ervoor gezorgd dat de medewerkers een personeelsvereniging kregen, De Wiep. En die bestaat nog steeds.”

Met onrustige raadsvergaderingen had hij duidelijk moeite. Dat kwam vooral voort uit het feit dat hij erg gesteld was op orde en netheid. ,,Hij kon zich mateloos ergeren aan onordentelijke opmerkingen en uitingen van raadsleden. Hij liep dan rood aan en liet duidelijk merken geïrriteerd te zijn. Hij was onpartijdig bij discussies in de raad en stond boven de partijen. Wel was het voor iedereen duidelijk dat zijn mening niet overeen kwam met die van zijn eigen ARP raadsleden. Die vond hij nogal onorthodox.” Hoewel Brinkman ook voor de collegeleden een formele man was, kon men wel op hem bouwen. Tijdens een collegecrisis ging hij bijvoorbeeld niet op vakantie.

Het kastje, waarbij op de deurtjes het wapen van de voormalige twee gemeenten was afgebeeld, en dat aan Brinkman cadeau werd gedaan toen zijn vrouw de meubelfabriek JeHa van Huisman opende, heeft jarenlang in de ambtswoning aan de Stationsstraat gestaan. ,,Bij zijn afscheid heeft burgemeester Brinkman het kastje aan de gemeente geschonken. Hij vond het vanwege de symboliek met de twee gemeentewapens op de deurtjes gepast dat dit kastje een plaats in het gemeentehuis zou krijgen. Het zal binnenkort een nieuwe plek in het gemeentehuis krijgen.”

Brinkman legde op 1 maart 1980 zijn ambt neer. Hij was er aan toe om weg te gaan bij zijn 65ste. ,,Hij was zich bewust van het feit dat het goed was dat hij ging. Het zijn zijn woorden: ‘Een burgemeester oude stijl gaat heen. Eén met een nieuwe benadering en een frisse aanpak staat op u te wachten.”

Burgemeester Bram Brinkman is 94 jaar geworden. Met een minuut stilte nam de raad respectvol afscheid van de overleden oud-burgemeester.

advertentie
advertentie