Rivertrotters dames 1 wint verdiend van Cangeroes

12 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Rivertrotters dames 1 kreeg vrijdag het bericht dat het team mogelijk op zaterdag 19 december om promotie/degradatie moet gaan spelen. Concurrent Cady heeft namelijk plots een aantal goede resultaten neergezet en staat nu gelijk met de Hardinxveldse basketbalsters. Om deze wedstrijd te vermijden moest er afgelopen zaterdag gewonnen worden van Cangeroes. In eigen hal liet Rivertrotters direct geen zin te hebben in die p/d-wedstrijd. Met overtuiging en passie werd de Utrechtse tegenstander op zij gezet: 63-56. Daarmee is nog niet alle gevaar geweken. Aanstaande dinsdag 15 december moet de Rabobank-formatie ook winnen van Baros.

Diede maakte voor Rivertrotters een vliegende start: in nog geen vijf minuten knalde zij er tien punten in, waaronder twee drietjes. Ook de defense stond goed, waardoor Cangeroes moeite had dichtbij de ring te komen. De enige punten die het Utrechtse team scoorde waren vanaf de vrije worplijn. Lenneke scoorde haar vrije worpen en Fabiënne kwam twee keer goed door. Cangeroes gooide nog een driepunter raak in de laatste aanval en bepaalde de eindstand op 17-6.

Ook in het tweede kwart was de thuisploeg creatief in de offense en hardwerkend in de defense. Zo kon de Hardinxveldse voorsprong verder uitgebouwd worden naar achttien punten een ruststand van 35-17.

Het derde kwart is gewoonlijk niet het sterkste kwart van de Rabo-dames, dus in de rust hamerde coach Rudy er nadrukkelijk op om de goede lijn voort te zetten. Dit lukte aanvallend gezien toch niet helemaal. Het spel werd rommeliger en het netje niet meer zo makkelijk gevonden. De ploeg uit Utrecht had daar in deze fase juist minder moeite mee. De driepunter van Rianne in de laatste minuut redde het kwart enigszins: 44-29.

Rivertrotters was gewaarschuwd. De smalle bank zou de ploeg weleens kunnen opbreken het laatste kwart. Laura opende de score, maar daarna was het 'Utrecht-time'. De Hardinxveldse dames misten acht vrije worpen op rij in een fase waarin Cangeroes juist erg trefzeker was. Bovendien kwamen de Rabo-dames in foutenlast en moesten Diede en Marjan het veld verlaten met vijf fouten. De uitploeg kwam steeds dichterbij en met nog iets meer dan twee minuten te spelen was de stand ineens 52-50. Beide teams speelden met een alles-of-niets-mentaliteit, wat resulteerde in fouten aan beide kanten. Om beurten kwamen de basketbalsters op de vrije worplijn te staan. Rivertrotters hield hier het hoofd cool en benutte negen van de tien vrije worpen. Toen het verlossende fluitsignaal werd gegeven stond er 63-56 op het scorebord.

Scores: Fabiënne 17, Diede 14, Laura 12, Rianne 7, Marjan 6, Lenneke 5, Mika 2.

Dinsdag de belangrijke wedstrijd tegen Baros in de Wielewaal om 20.15 uur.