Vervuilde grond heet hangijzer bij projectplan Tienmorgen Noord

13 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Op de locatie Tienmorgen Noord wordt in 2012 gestart met woningbouw. De gemeenteraad sprak zich donderdag uit over het Projectplan en Programma van Eisen Tienmorgen Noord. Heet hangijzer voor het CDA is de strook vervuilde grond (voormalige vuilstortplaats) die niet wordt schoongemaakt omdat die buiten de contouren van het plan ligt. En daar denkt het CDA dus heel anders over.

Door Wil Sommeijer

Paul Letterie (CDA) was van mening dat als je de vervuilde grond wel betrekt bij de inmiddels ter ziele gegane plannen voor een MFA, je dat ook bij het projectplan Tienmorgen Noord moet betrekken. ,,Het ligt er pal naast, daarom wil het CDA dit in het plan betrekken. Als het college dat niet wil, dan moet op zijn minst de verontreiniging worden onderzocht.” De fractie van de SGP heeft de vervuilde grond nu juist buiten beschouwing gelaten. Dat riep bij Benhard van Houwelingen (T@B) de vraag op waarom de SGP bij het MFA de vervuiling toen wel wilde weghalen en nu niet. ,,Omdat we er van uit gaan dat we er bij realisatie van het MFA niet omheen konden en nu wel.”

,,Bij de ontwikkeling voor het MFA ging het om de locaties voor scholen en andere voorzieningen. We zien nu geen aanleiding de grond er bij te betrekken. Het ligt er nu naast”, zei wethouder Cor de Jong. CDA'er David Koppelaar was het daar niet mee eens. ,,Als het zwaar vervuilde grond is ga je daar wel naast een woonwijk bouwen. Dan is het raar dat je de vervuiling laat zitten. Dan is het toch goed als je onderzoekt om wat voor vervuiling het gaat, voordat je problemen krijgt in de toekomst.” Joop Kuipers (PvdA) vroeg of toekomstige bewoners er last van kunnen krijgen als de grond gewoon blijft liggen. ,,Zolang de locatie afgedekt ligt is er geen gevaar voor de wijk. Er is geen sprake van uitlopen. Het is nu overigens ook ingericht als trapveldje. Op moment dat je er in gaat roeren moet je ook saneren, dat spreekt vanzelf”, legde wethouder De Jong uit. ,,De twijfel over de kwaliteit van die grond die ik uit de metingen gezien heb, betekent voor mij dat als je gemeente zou willen weten hoe erg de vervuiling is”, riep Letterie. Om een einde aan deze discussie te maken vroeg burgemeester Wiebosch of Letterie dan een voorstel aan de raad wil doen. En dat wilde hij wel. ,,Ten eerste, ik vraag of de raad akkoord wil gaan dat we het plangebied vergroten tot en met de vervuiling en ten tweede, gaat de raad ermee akkoord om te onderzoeken wat nou de feitelijke staat van het gebied daar is”, aldus het voorstel van Letterie. Beide voorstellen kregen geen meerderheid.

Uiteindelijk stemde de raad in met het projectplan en programma van eisen Tienmorgen Noord. De bouw start normaal gesproken in het derde kwartaal van 2012.

Geen moeilijke woorden

Het aardige bij deze raadsvergadering was de aanwezigheid van twee schoolklassen van het Lyceum Oude Hoven uit Gorinchem. Het betrof een klas 4 havo en een klas 5 vwo. Een aantal jongelui vond de vergadering wel aardig, maar niet echt boeiend. Eén was duidelijk teleurgesteld en had duidelijk geen hoge pet op van het woordgebruik van de raadsleden. ,,Het viel mij op dat er bijna geen moeilijke woorden werden gebruikt.” Hij hield wel van een stevig debat. En dat zat er deze avond niet in.

advertentie
advertentie