Start Alzheimer Cafe in Hardinxveld-Giessendam

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Diverse organisaties hebben de handen ineengeslagen om een Alzheimer Café in Hardinxveld-Giessendam op te zetten. Woensdag 27 januari opent burgemeester Maria Wiebosch- Steeman de eerste bijeenkomst bij de Rivas, locatie Pietersweer 36. De start is om 19.30 uur.

Het Alzheimer Café is bedoeld als laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en bekenden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Gasten kunnen met elkaar praten over hun ervaringen, over dementie en over de mogelijkheden voor hulp- en dienstverlening.

,,Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Mensen met dementie raken door de gevolgen van hun ziekte langzaam maar zeker afhankelijk van de zorg van anderen. In het begin vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later krijgt de patiënt problemen met denken en taal. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker en ook het gedrag verandert. In het Alzheimer Café kunnen mensen zichzelf zijn. Niets hoeft, alles mag. Met lotgenoten praat men makkelijker; je weet zeker dat je begrepen wordt. Ook voor professionals en overige belangstellenden zijn de bijeenkomsten heel leerzaam. Je leert Alzheimer vroegtijdig herkennen, zodat tijdig hulp kan worden ingeschakeld", aldus de organisatoren.

Het Alzheimer Café in Hardinxveld-Giessendam vindt plaats op de laatste woensdag van de maand, zowel in Boven- als in Beneden-Hardinxveld. ,,Voor iedere belangstellende is daardoor steeds een bijeenkomst in de buurt." Iedere ontmoeting heeft een thema. Aan de hand van dit thema geeft een gastspreker informatie of er wordt aandacht aan geschonken door bijvoorbeeld een interview met een (ervarings-)deskundige of de vertoning van een film. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar na te praten. Ook is er een boekentafel met informatie aanwezig.

Het Alzheimer Café Hardinxveld-Giessendam is een initiatief van Rivas Zorggroep, Alzheimer Nederland, De Lange Wei, Stichting Waardeburgh, het WMO platform Hardinxveld-Giessendam en het IGO Servicepunt voor Welzijn, Wonen en Zorg. Ook zijn bij de organisatie diverse vrijwilligers betrokken. De bijeenkomsten vinden wisselend plaats in Rivas-locatie Pietersweer, verpleeghuis Tiendwaert, Woon- en Zorgcentrum De Lange Wei en Zorgcentrum Pedaja.

Meer informatie over alzheimer op www.alzheimernederland.nl.

advertentie
advertentie