‘Haal bouwvakker uit de modder’

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Dat pleidooi hebben de bedrijven Prefunko uit Hardinxveld-Giessendam, Schokindustrie uit Zwijndrecht, IJsselmeer Beton Groep uit Lemmer en Appel Beton Opmeer uit Spanbroek, vertegenwoordigd door de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN) per brief gericht aan de ministers Donner van sociale zaken en Van der Hoeven van economische zaken, alle fracties in de Tweede Kamer, werkgeversorganisaties als Bouwend Nederland en VNO NCW, alle projectontwikkelaars, vakbonden en Arbodiensten. ,,In fabriekshallen worden al meer dan 25 jaar funderingen onder arbovriendelijke omstandigheden gemaakt. Desondanks kiezen nog steeds veel projectontwikkelaars en aannemers ervoor om ter plekke funderingsbalken te maken en bouwvakkers bloot te stellen aan zwaar graaf- en sjouwwerk in regen, kou en modder. Als de bouwsector niet vrijwillig overgaat op prefab funderingen zou de overheid dit moeten stimuleren dan wel dwingend moeten voorschrijven; zo worden de arbeidsomstandigheden van deze bouwvakkers sterk verbeterd”, aldus de bedrijven in de brief.

Bedrijven pleiten voor aanpak zwaarste fase bouw H’VELD-G’DAM - Als de overheid de AOW-leeftijd wil verhogen naar 67 jaar en mensen langer aan het werk wil houden, dan zouden in de bouw in elk geval prefab funderingsbalken moeten worden toegepast. Het beroep van de bouwvakker in de eerste fase van het bouwproces, te weten de fundering, is nog steeds onnodig zwaar en kan op deze manier worden verlicht.

,,De overheid wil dat werknemers doorwerken tot hun 67ste, maar in de bouw zijn veel mensen al ver voor die leeftijd versleten. Ouder worden en doorwerken in de bouw gaat niet altijd samen. Zeker als ze tot hun knieën in de modder moeten staan worden mensen gesloopt”, vertelt algemeen directeur Jan van Vliet van Prefunko. Zijn vader begon 25 jaar geleden als een van de eerste met een prefab systeem voor funderingen.

,,De arbeidsomstandigheden in de bouw zijn de laatste decennia fors verbeterd. Op alle gebied zorgen Arbo-regels ervoor dat bouwvakkers minder zwaar hoeven sjouwen en onder minder zware omstandigheden hun werk hoeven doen. Dat geldt nog niet voor het op de bouwplaats maken van funderingsbalken, na het heien de eerste fase van de bouw. Daar lopen bouwvakkers door weer en wind te sjouwen met betonijzer, korven en bekisting, moeten ze veel bukken en op hun knieën werken en diep in de bodem graven.

Dat terwijl bij prefab productie de productiemedewerkers in een droge verwarmde hal met een vlakke vloer kunnen werken en waar kranen het hijs- en tilwerk uit handen nemen. Als de overheid wil dat bouwvakkers langer productief zijn, zullen hun arbeidsomstandigheden toch echt anders moeten worden ingericht”, schaart directeur Ton Pielkenrood van de BFBN zich achter het pleidooi van de bedrijven.

Uit het TNO onderzoek ‘Oudere werknemers en langer doorwerken’ van dit jaar blijkt dat in de bouwnijverheid slechts 39 procent van de werknemers denkt in staat te zijn tot zijn 65ste door te werken, het laagste percentage van alle sectoren. Van hen denkt 44 procent dat ze met lichter werk langer kunnen doorgaan, maar slechts 8 procent wil dat na zijn 65ste ook daadwerkelijk. Volgens de Arbeidsinspectie wordt op 44 procent van de bouwplaatsen te zwaar getild. Ruim eenderde van de bouwvakkers die in de WIA terechtkomt, heeft last van zijn gewrichten of rug. Uit het rapport ‘De bouwnijverheid: arbeid, gezondheid en veiligheid in 2008’ van de Stichting Arbouw, blijkt dat bouwplaatspersoneel vooral klaagt over lichamelijk inspannend werk (70 procent), zwaar tillen of dragen (49 procent), in een ongemakkelijke houding werken (32 procent) en kou (30 procent).

Ook verwijzen de bedrijven naar de uitspraken van minister Bos tijdens een PvdA-bijeenkomst in Venlo. ,,De beste manier om de problemen van mensen met zware beroepen op te lossen, is zorgen dat zwaar werk niet bestaat”, aldus de bewindsman. De BFBN en de bedrijven vinden dat in elk geval het Rijk in haar bouwopdrachten het goede voorbeeld zou moeten geven. Het gebruik van prefab balken lost het probleem van de fysieke belasting van de zwaarste arbeidsfase van de bouw op.

advertentie
advertentie