Net op tijd voor eigen huwelijk

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

De Harold voer eetbare olie voor Unilever. Het vaargebied was Noorwegen, Zweden, Denemarken, Polen en IJsland. Annie en Henk hadden nog geen echte trouwplannen, maar toen bekend werd dat Unilever huizen ging bouwen in Schiedam lieten ze zich toch maar inschrijven. In september van dat jaar kregen ze bericht dat ze in het nieuwe jaar in een huisje terecht konden. Ze besloten om in november in ondertrouw te gaan en er een briefje bij te doen dat de trouwdatum in verband met het werk van Henk later bekend gemaakt zou worden. Henk: ,,Op 15 december kreeg ik te horen dat we de 23ste in Amsterdam zouden zijn. Dus gebeld met mijn verloofde dat we dan op 28 december zouden kunnen trouwen, zodat zij de kaarten kon versturen, de zaal reserveren, het gemeentehuis inlichten enzovoorts.” Die verloofde was inmiddels wel wat gewend. Annie: ,,Henk was bijna nooit met kerstmis thuis en hij was al eens negen maanden weggebleven. Een zaaltje vinden was trouwens helemaal niet zo moeilijk, want wie gaat er nou op de maandag na kerst trouwen...?”

Echtpaar Van Veen viert bijzonder feest H’VELD-G’DAM – Vandaag (23 december) precies 50 jaar geleden zou Henk van Veen, machinist op de olietanker Harold, in Amsterdam aankomen. Mooi op tijd want op 28 december 1959 hoopten zijn verloofde Annie Bakker en hij te trouwen. Maar in vijf dagen tijd kan heel veel gebeuren...

Door Margreet Strijker

Toen de Harold uit Noorwegen vertrok zat het er nog wel in dat de bemanning de kerstdagen thuis zou zijn, maar al snel ging het weer verslechteren. Henk: ,,We moesten tegen een hoge zee opboksen, wat tot gevolg had dat we met de kerstdagen op zee zaten in vliegend slecht weer. Ik weet nog dat we op 27 december boven Terschelling op volle kracht draaiden en niet vooruit kwamen. Toen begonnen de telefoontjes via Scheveningen radio met het thuisfront of onze trouwdag wel door kon gaan.” Maar ‘s avonds ging de wind een beetje draaien en kon de Harold weer een paar mijl vooruit. Henk zou de volgende morgen vroeg bellen of hij echt op tijd kon zijn of dat de trouwdag afgeblazen moest worden. Omdat in die tijd bijna nog niemand telefoon had, ging Annie ’s morgens al heel vroeg naar haar aanstaande schoonouders in Sliedrecht om daar te kunnen telefoneren bij de overburen. Op 28 december belde Henk dat hij rond 11.00 uur in de sluis van IJmuiden kon zijn, dus dat Annie de ambtenaar kon bellen en gebak kon bestellen. Op de vraag of ze er niet erg nerveus van werd, zegt Annie lachend: ,,Nee hoor, als men zich erop instelt dat het een beetje vreemd kan gaan dan is het goed te doen. Maar mijn vader was wel zenuwachtig. Hij was vrachtwagenchauffeur, maar had toen zelf nog geen auto. Hij zei tegen zijn baas: ‘ik neem de wagen mee, want ik moet naar IJmuiden’.”

Henk: ,,Toen we aankwamen in IJmuiden, ben ik van boord gegaan. De vrachtwagen stond al op me te wachten. Het schip voer door naar Amsterdam, als ik aan boord gebleven zou zijn hadden we het nooit op tijd gehaald. Op weg naar Hardinxveld zijn we nog even naar Rotterdam gegaan voor een kostuum en schoenen.” Om 14.00 uur was hij bij het huis van zijn schoonouders en om 16.00 uur stonden ze op de stoep van het stadhuis. ,,De ambtenaar raakte er niet over uitgesproken. Al met al is het dus nog helemaal goed gekomen. We hebben een leuk feest gehad waarbij ook de scheepsbemanning, die gelijk vanuit Amsterdam naar Hardinxveld reisde, aanwezig was.”

Overigens was het huis in Schiedam nog lang niet klaar, dus werd de huwelijksnacht doorgebracht bij de ouders van Henk. Annie: ,,Op 2 januari moest hij alweer uitvaren. Toen ben ik gewoon weer naar mijn moeder gegaan.” In april 1960 konden ze eindelijk hun eerste eigen huis betrekken. Overigens zijn ze maar een jaar of twee in Schiedam gebleven. Vanaf 1962 woonden ze op binnenvaartschip de ‘Cokesstroom’. Maar dat was met de twee kleintjes Anneke en Kees niet echt ideaal. Nummer drie, Dirk, werd geboren in de Irenestraat in Hardinxveld-Giessendam, waar het echtpaar 43 jaar tot volle tevredenheid is blijven wonen.

Annie: ,,Ik weet eigenlijk niet eens of de kinderen dit verhaal kennen. Anneke denk ik wel, maar de jongens niet.” Gespreksstof genoeg dus tijdens het 50-jarig huwelijksfeest dat Henk en Annie van Veen - Bakker op maandag 28 december hopen te vieren.

advertentie
advertentie