Aan de slag met alcoholjeugd

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

Bij ‘alcoholzaken’ gaat het overigens om jongeren die aangehouden zijn voor openbare dronkenschap of jongeren die alcohol op de openbare weg hebben genuttigd, terwijl dit in strijd is met de Algemene Plaatselijke Verordening. Jongeren die zich bijvoorbeeld met een slok op schuldig maken aan vernieling werden al naar Halt doorverwezen.

Openbaar Ministerie haalt teugels aan REGIO - Met ingang van het nieuwe jaar kunnen jongeren die zinloos het alarmnummer 112 hebben gebeld en jongeren die een strafbaar ‘alcoholfeit’ hebben gepleegd naar Halt worden doorverwezen. Ook de inhoud van de afdoening verandert: de afdoening wordt intensiever en ouders krijgen een belangrijkere rol. Door deze nieuwe aanpak zal een jongere minder snel opnieuw in de fout gaan, stelt het Openbaar Ministerie. Tot slot wordt het beleid strenger: jongeren die een tweede keer een misdrijf plegen worden niet meer naar Halt gestuurd, maar naar het OM.

Wanneer een jongere wordt opgepakt, bespreekt een Halt-medewerker eerst met de betrokken jongere en ouders wat, hoe en waarom er iets is gebeurd. Er worden afspraken gemaakt en de jongere wordt voorbereid op een excuusgesprek. De jongere dient zelf, bij voorkeur in het bijzijn van zijn ouders, excuus aan de gedupeerde aan te bieden. Na afloop wordt bekeken hoe dit gesprek is verlopen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op herhaling van strafbaar gedrag verkleint als excuses worden aangeboden. Eventuele schade dient de dader te vergoeden en afhankelijk van het feit zal de jongere een aantal uren moeten werken.

De vernieuwde Halt-afdoening sluit aan bij het ISO-certificaat dat Halt Zuid-Holland Zuid als één van de eerste Halt-bureaus in Nederland heeft verkregen. Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren tot 18 jaar.

uMeer info: www.haltzhz.nl.

advertentie
advertentie