Een spookverhaal met gevolgen

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

Het ging als een lopend vuurtje onder de jongens van negen en tien jaar oud. Daar langs de Kanaaldijk,daar bij het landje, stond een geheimzinnige Pipowagen met geblindeerde ramen en een geheimzinnig schuurtje. Het zou er spoken... Genoeg spannende dingen om op woensdagmiddag 7 oktober met een grote groep naartoe te gaan. Echter, de wagen en de schuur waren gesloten en de groep wilde in actie komen en binnen kijken. De grootste durfals begonnen met het openbreken van het schuurtje en het ging van kwaad tot erger. De Pipowagen moest eraan geloven. De Pipowagen, de schuur met daarin een bosmaaier en zelfs de dag erna nog een trampoline, bleven vernield achter. Iets spannends meemaken en aan het eind van het verhaal als vernielers terugkeren? Nee, dat hadden de in totaal 13 jongens en meiden niet gewild.

H’VELD-G’DAM - Wat begon als een spannend jongensverhaal eindigde in eerste instantie voor enkele mensen in een verschrikking. En toch aan het eind voor alle betrokken een levensles en bevestiging van het vertrouwen in de goede afloop.

De 74-jarige eigenaar van de schuur en Pipowagen, die daarin voer opsloeg voor zijn beesten die op het landje liepen, sloeg de schrik om het hart toen hij zijn vernielde wagen en schuur zag. Wat nu te doen? Politie ingeschakeld, aangifte doen en dan?

Een jongen vertelde thuis wat er was gebeurd. De goede ouders trokken het zich aan en namen hun ouderlijke verantwoordelijkheid en meldden het bij wijkagent Dennis den Besten. Maar wat te doen met een grote groep 8-, 9- en 10-jarigen? Gekozen werd voor een vorm van Herstelrecht en de politie schakelde bureau Halt in vanwege hun expertise met jeugdzaken. Jongerenwerk en de beleidsmedewerker Jeugd van de gemeente werden betrokken. Ook de ouders werden benaderd waarna een samenkomst werd belegd.

De eigenaar van de vernielde wagen en schuur vertelde wat hem was overkomen en wat het met hem had gedaan. Wijkagent Willem Doesberg vertelde tevens waarom voor deze oplossing was gekozen en niet voor Strafrecht. De medewerker van bureau Halt gaf aan dat de onderdelen confrontatie met het vernielde en benadeelde en excuses aanbieden door een 8-, 9-, 10-jarige, een pedagogisch verantwoorde manier was om dit af te sluiten. Ook de jongerenwerker opende de deur voor de ouders om mee te denken en mee te doen om activiteiten te organiseren voor de jongere jeugd. De ouders stelden zich garant voor de geleden schade en konden zich vinden in deze vorm van het Herstelrecht. Binnen acht weken na het spookverhaal hadden de jongeren,ouders, benadeelden, politie, Halt, jongerenwerk het voor elkaar dat de zaak was afgerond, de schade was vergoed en excuses waren aangeboden. Recht was gedaan aan de benadeelden, jongeren en ouders.

Dit spookverhaal kan worden onthouden als een verhaal waar iedere betrokkene veel van heeft geleerd. De samenwerking werd gezocht én gevonden. De politie is enorm blij met deze afloop. Daarnaast danken wij hen die ons het vertrouwen hebben gegeven in ons werk.

De wijkagenten Boven-Hardinxveld, Dennis den Besten en

Willem Doesberg.

advertentie
advertentie