‘Samen overlast aanpakken’

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

De politie zet net als voorgaande jaarwisselingen extra personeel in. Dit zal zijn in aanloop naar en tijdens Oud en Nieuw. Daarnaast doet de politie een beroep op de burgers. Om de inwoners alert te maken op de bijdrage die zij kunnen leveren aan een rustige en veilige viering van Oud en Nieuw zijn in abri’s posters van de politie opgehangen. De boodschap daarop is: ’112, daar pak je ook daders mee’. ,,Onderzoek wijst uit dat mensen nog te vaak denken dat 112 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Dat is een misverstand”, vertelt een woordvoerder van de politie. ,,Het nummer is absoluut ook bedoeld om direct te bellen als je getuige bent van een misdrijf. De boodschap van de abri-campagne is dan ook: ‘Zie je iemand iets vernielen, stelen, een mishandeling plegen, zwaar vuurwerk afsteken of een ander strafbaar feit begaan, aarzel niet maar bel direct 112’.”

Politie ‘correct en streng’ tijdens jaarwisseling H’VELD-G’DAM – Met het einde van het jaar in zicht bereidt de politie Zuid-Holland-Zuid zich voor op de jaarwisseling. Het streven: een gezellig en vooral rustig Oud en Nieuw. Samen met de inwoners van de regio wil de politie alert zijn op gedragingen die strafbaar zijn. Wie zich tijdens de feestdagen niet gedraagt, kan rekenen op een ‘vriendelijk, correct maar streng optreden’ van de politie. Enkele uitgangspunten staan daarbij centraal: vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijk geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en/of andere personen worden direct aangepakt door de politie.

Om ongelukken en overlast met vuurwerk te voorkomen is de politie Zuid-Holland-Zuid alert op vuurwerkoverlast en het voor handen hebben van illegaal vuurwerk. Ook hier geldt dat de politie met extra ogen en oren van inwoners gerichter kan optreden tegen de personen die vuurwerkoverlast veroorzaken of illegaal vuurwerk in bezit hebben dan wel verhandelen, vervoeren en/of opslaan. ,,De surveillancedienst en wijkpolitie houden de vuurwerkoverlast scherp in de gaten. Maar het is belangrijk dat burgers de vuurwerkoverlast blijven melden bij de politie. De kortste weg hierin is de wijkpolitie in uw buurt zo snel mogelijk informeren. Op die manier krijgt de lokale politie snel inzichtelijk wie de overlastgevers zijn en worden zij bestraft. U kunt de overlast ook melden via 0900-8844. Betrapt u iemand op heterdaad, bel dan 112”, legt de woordvoerder uit.

Indien inwoners van Zuid-Holland-Zuid informatie hebben over een grote partij vuurwerk die mogelijk in de omgeving van een woning is opgeslagen of in de buurt wordt verhandeld, dan kan dit gemeld worden via eerdergenoemde telefoonnummers of anoniem, via Meld Misdaad Anoniem, tel 0800-7000.

Er gelden regels met betrekking tot het aanschaffen en gebruiken van vuurwerk: vuurwerk kopen is toegestaan vanaf de leeftijd van 16 jaar; vuurwerk mag alleen gekocht worden op 29, 30 en 31 december; het kopen of in bezit hebben van illegaal vuurwerk is niet toegestaan; het is verboden meer dan tien kilo vuurwerk in bezit te hebben; vuurwerk mag alleen worden afgestoken van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

advertentie
advertentie