‘Merwestroom toekomstvaste bank’

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

Na twee mislukte fusiepogingen is het er nu dus toch van gekomen. Najaar 2005 liepen de plannen spaak wegens onoverbrugbare meningsverschillen tussen de leiding van beide banken. Toch bleven de bestuurders met elkaar in contact, met als gevolg dat vanaf 2008 weer serieus werd toegewerkt naar een samengaan. Echter, in de algemene ledenvergadering van de Hardinxveldse bank afgelopen voorjaar kreeg het uitgewerkte fusievoorstel toch onvoldoende steun. Opnieuw een streep door de rekening dus. Maar na een half jaar intensief overleg met en uitleg aan de bezwaar makende leden kwam in een nieuwe vergadering op 1 december uiteindelijk toch het groene licht. Van de ruim 800 uitgebrachte stemmen bleek 82 procent voor te zijn. In Sliedrecht-Graafstroom lag dit percentage zelfs op 95%.

Directieteam Rabobank licht fusie toe H’VELD-G’DAM/SLIEDRECHT - De Rabobanken Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht-Graafstroom gaan formeel per 1 februari 2010 samen op in Coöperatieve Rabobank Merwestroom U.A. In de beide ledenvergaderingen van 1 december werd het fusievoorstel met ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Daarmee is een al in 2004 begonnen proces van aftasten, praten, plannen en voorbereidingen maken en het en passant uitleg geven aan leden en personeel afgerond. En kan de directie zich dus weer volledig richten op haar kerntaak: bankieren.

Door Johan Heijkoop

Toch nog altijd een respectabel aantal tegenstemmers dus in Hardinxveld-Giessendam. Volgens directeur Hans van Putten overwegend particulieren die al lange tijd lid zijn. ,,Die zien hun bank als een eigen Hardinxveldse vereniging en zijn bang dat nu het karakter verloren gaat”, zegt hij begripvol. Hij voegt eraan toe dat de bank in Hardinxveld-Giessendam, in tegenstelling tot die in Sliedrecht-Graafstroom, nog nooit met een fusie te maken heeft gehad. Het zal volgens hem dan ook wel enige tijd vergen, men zal aankijken hoe het zich gaat ontwikkelen. Maar hij is ervan overtuigd dat het goed komt. ,,De intenties zijn goed, de dienstverlening wordt beter, die willen we verder professionaliseren. Daarvoor deden we het ook.” Zo zal bijvoorbeeld de openstelling van de bank worden verruimd. ,,En we blijven de dichtbij bank die we altijd al waren. Uiteindelijk zullen ook deze leden dan wel over hun bezwaar heen kunnen stappen”, verwacht hij.

Was het fusieplan ooit begonnen uit kracht, mede door de economische malaise is het noodzaak geworden. Daar komt bij dat op veel terreinen, als de agrarische sector en de scheepvaart, al werd samengewerkt. Ook de effectenafdelingen werken al een tijdlang samen. ,,Dat kon ook niet anders. We zijn daarom blij dat we er nu nog beter invulling aan kunnen geven. Zeker de bedrijven hebben er direct baat bij”, zegt zijn Sliedrechtse collega Ad Riebergen. ,,Vooral de grootzakelijke markt vraagt van ons de opschaling die we nu maken, want afzonderlijk zijn we allebei een slag te klein”, zegt hij, eraan toevoegend dat particulieren en bedrijven niet zonder elkaar kunnen. ,,Het is bij onze banken een kwestie van vertrouwen, waarbij spaarmiddelen van particulieren per saldo aan bedrijven worden uitgeleend.”

Groot worden mag echter nooit een doel op zich zijn, vinden beiden. ,,We voegen nu iets samen onder het motto: zo klein als mogelijk, zo groot als noodzakelijk”, vat Van Putten het kernachtig samen.

Met een balanstotaal van 2,4 mrd euro en een beoogde personeelsomvang van 190 fte behoort Rabobank Merwestroom evenwel al tot de top dertig van de in totaal nog 147 zelfstandige Rabobanken, waar dat er vijf jaar geleden nog 325 waren.

Vooral in de binnenvaartsector, die achttien procent van het balanstotaal vertegenwoordigt, speelt de nieuwe fusiebank een toonaangevende rol in Nederland. Direct na Rotterdam is Rabobank Merwestroom namelijk de grootste op dit gebied en werkt in de rol van voorzitter met nog drie andere binnenvaartbanken binnen de Rabobank familie aan een gezamenlijk beleid.

In de agrarische sector, die slechts drie procent van het balanstotaal vertegenwoordigt, maar waar Rabobank Merwestroom wel negentig procent marktaandeel heeft, wordt op uiterst succesvolle en plezierige wijze samengewerkt met de andere Rabobanken in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Krimpenerwaard.

Voorlopig voorzien ze dan ook geen volgende stap naar een nog grotere bank. ,,We denken dat we voorlopig ook op langere termijn de dienstverlening kunnen optimaliseren. Rabobank Merwestroom is een toekomstvaste bank. We zijn blij het nu niet meer over fusie te hoeven hebben, ondanks dat we deskundiger zijn geworden. We gaan nu bankieren.”

Daar zullen ze voorlopig hun handen vol aan hebben, want de economische situatie van dit moment vraagt extra aandacht voor de steun van bedrijven. ,,Dat geldt zeker voor ons als coöperatieve bank”, aldus Riebergen, die deze bedrijfsvorm vooral nu een positief punt acht.

Ook deels een gevolg van de recessie is de noodzaak om het komende halfjaar het aantal arbeidsplaatsen van 240 een jaar geleden naar uiteindelijk 190 terug te brengen. Wel zullen gedwongen ontslagen tot een minimum beperkt blijven, verzekert hij. ,,Zuur voor de mensen die het treft. Maar over vijf jaar willen we nog een solide bank zijn.”

advertentie
advertentie