Over de linkerbroekzak en meer

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Het boek werd in 2009 uitgegeven onder verantwoordelijkheid van vijf redactieleden, allen leden van Scouting A15, zoals de groep in Hardinxveld-Giessendam sinds 1997 heet. In 2008 werd het 60-jarig bestaan van Scouting A15 gevierd en in het kader van dit jubileumjaar is dit boek tot stand gekomen. Twee redactieleden, Barrie Putters en Heleen Kramp, vertellen dat het boek in feite is geschreven door leden en oud-leden. ,,We hebben mensen benaderd en gevraagd of ze een stukje wilden schrijven en misschien ook nog wat fotomateriaal hadden. Ach, de meesten hadden zoiets van, nou, dat kan ik wel even doen. Sommigen schreven een klein stukje, anderen hadden hele verhalen. Vooral oudere mensen hadden veel te vertellen. Als redactieleden hebben we ook mensen bezocht en zo hun verhalen opgetekend. We hadden wel enthousiasme verwacht. Oud-leden vonden het erg leuk om over die oude tijden te schrijven. We zijn superblij met het resultaat”, vertelt Barrie en Heleen vult aan dat er honderden foto’s los kwamen. ,,We hebben nu een heel rijk archief”, zegt ze.

Wel en wee van Scouting A15 in boekvorm H’VELD-G’DAM - ‘Goede daad gedaan, laat mij dan van de linker naar de rechter zak toe gaan’. Geen idee wat dit versje betekent? Dan bent u geen scout. Het betekent dat iedere scout, naar oud gebruik, zijn medaille van de linker- naar de rechterbroekzak moet verplaatsen als teken dat hij zojuist een goede daad heeft gedaan. Dit feitje en nog veel meer wetenswaardigheden zijn te lezen in het boek ’1948 – 2008: 60 jaar scouting in Hardinxveld-Giessendam’.

Door Wil Sommeijer

Aan de redactie de taak om alles te rubriceren, foto’s uit te zoeken, in te scannen én ook heel leuk bij het doorlezen van oude notulen te merken dat onderlinge spanningen in bestuur of leiding van alle tijden is. ,,Het was hartstikke leuk om in oude logboeken te spitten, of in oude notulen te zien hoe de taal gewoon heel anders is geworden“, aldus Heleen. Hoewel er veel belangstelling is voor het boekje vinden Barrie en Heleen het jammer dat adressen van veel oud-leden niet bekend zijn. ,,Ja, mensen verhuizen, vrouwen nemen hun mans naam aan. Het is best moeilijk om zo mensen te bereiken.”

Het boek begint met de oprichting op 5 juni 1948 van Lutinegroep Giessendam-Hardingsveld, District ‘de Betuwe’. Oprichters waren Baas Timmerman en Vaandrig Polak. Het aardige en interessante van het boek is dat onderaan elke bladzijde een tijdsbeeld wordt geschetst van opvallende gebeurtenissen uit het betreffende jaar. Zo wordt Juliana in dat jaar Koningin der Nederlanden en vinden de eerste Olympische Spelen na WO II plaats. Oud-lid Bert Holster schetst een beeld hoe hij als 7-jarig ventje bij de padvinders kwam. Die hadden toen hun onderkomen in een onbewoonbare woning aan de Kerkweg. Het fotomateriaal geeft een levendig beeld van de kleding die in die tijd nog aan strikte regels was gebonden. Goede daden zitten ingebakken bij de padvinders. Zo werd op Tweede Kerstdag in de Burgemeester De Boerstichting gezongen en werden bij zieke mensen een kerstverrassing gebracht. In 1956 kregen de verkenners een nieuw troeplokaal want het andere was in elkaar gezakt. Om geld in te zamelen voor een nieuw clubhuis werden een loterij en een revue-filmavond gehouden. In dat jaar werd Marga Klompé de eerste vrouwelijke minister van Nederland en brak Elvis Presley door. Overigens zou nog een aantal clubhuizen volgen en evenzoveel acties om geld in te zamelen voordat op 13 mei 2000 aan de Sliet een spiksplinternieuw clubgebouw kon worden geopend.

Het zijn niet alleen hoogtepunten die in het boek de revue passeren. Ook dieptepunten komen aan de orde, zoals de jaren 1960 - 1966, twee jaar nadat Lutine een eigen groepslokaal de Sluisweg had betrokken, maar door het voortdurend verkassen naar slechte onderkomens hadden velen bedankt als lid. Een nieuw honk, zonder leden, Lutine in ruste. Maar bij de Zilvermeeuwen wordt achter de schermen hard gewerkt aan de oprichting, die in 1962 een feit wordt. In 1966 is er de doorstart van de Lutine. 1988 is het jaar waarin de Bevers van start gaan. Op een leuke foto zit Hopman Bas de Mik omringd door de jeugdige Bevers (5-7 jaar). In dat jaar worden in de Biesbosch bevers uitgezet. In 1997 vindt de fusie plaats van Scouting Lutine en Scouting De Zilvermeeuwen. Er kwam een nieuwe naam: ‘Scouting A15’, een nieuw logo en er moest een nieuwe das worden ontworpen. Dat werd er een in drie kleuren; blauw, groen en oranje. In 1999 wordt de eerste paal geslagen aan de Sliet voor het nieuwe clubhuis dat een jaar later feestelijk wordt geopend. In dat jaar legt de vuurwerkramp in Enschede een complete woonwijk in de as en kost 23 mensenlevens. Het jubileumjaar en de daarbij gehouden reünie, vormt een feestelijk einde van dit bijzonder leuke boek.

Alle leden en oud-leden die hun herinneringen opschreven, de foto’s leverden en de vijf redactieleden Hanneke van Houwelingen, Heleen Kramp, Barrie Putters, Mirjam van Veen en Martijn van Vliet hebben een puik stuk werk verricht en zowel insiders van scouting als totaal onbekenden met dit fenomeen een interessante blik in het wel en wee van 60 jaar Scouting A15 gegeven. Vermeldenswaard is zeker ook de door Martijn van Vliet ontworpen omslag waarop de kleuren van Lutine en Zilvermeeuwen en de fusiekleuren de aandacht vragen.

Dit bijzondere naslagwerkje is fraai uitgevoerd (dankzij de sponsors) en kost slechts 15 euro. Het is verkrijgbaar bij Cora Putters, 06-46318869.

advertentie
advertentie