Dief slaat zijn slag, politie kijkt toe

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het zal je maar overkomen... Loop je al dan niet met rollator in het winkelcentrum je boodschappen te doen, wil je betalen, blijkt je portemonnee te zijn verdwenen. Los van de schrik ben je misschien wat contant geld kwijt maar als het tegenzit ook nog eens je pinpas waarmee al honderden euro’s is opgenomen.

Dinsdagavond 26 januari organiseerde wijkagent Pieter van de Velde samen met ‘beveiligingsmedewerker’ Ben van Loon (Mr. Vanish) een preventieavond over zakkenrollerij en straatroof. Om 19.30 uur zat de hal van de Jupiterflat vol met ruim zestig bewoners en belangstellenden. De wijkagent gaf eerst voorlichting over hoe deze vormen van diefstal zijn te voorkomen. ,,In de praktijk zie je veel dat vooral ouderen de dupe worden van zakkenrollerij door middel van babbeltrucs. Een kaart om de weg te wijzen over de rollator en de portemonnee is weg. Ook komt het vaak voor dat de pincode vooraf is afgekeken waardoor er geld kan worden opgenomen als de pas is ontvreemd. Door middel van preventie willen we mensen bewust van het gemak waarmee zakkenrollers te werk gaan”, aldus van de Velde.

Mr. Vanish nam daarna het stokje over en stelde zich voor als de nieuwe Uri Geller. ,,Je moet goed opletten, want hoe beter u oplet, hoe minder u ziet”, legde hij uit met spelkaarten uit. Aan het eind van zijn relaas gaf hij de spullen terug die hij aan het begin van de avond had gerold. Verbazing in de zaal: ,,Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Ik heb er niets van gemerkt”, aldus één van de aanwezigen.

Na de pauze werden diverse vragen gesteld en gaf Mr. Vanish nog wat goocheltrucs weg. De aanwezigen vielen van de ene verbazing in de andere. Een trouwring werd binnen enkele seconden weggetoverd en tevoorschijn gehaald aan een sleutelring in een tasje.

Met de volgende tips kunt u de kans op zakkenrollen verkleinen:

* Draag uw portemonnee dichtbij uw lichaam, bijvoorbeeld in een portemonnee om uw nek of in uw binnenzak. Draag uw tas bij voorkeur geklemd onder de arm.

* Gebruik stevige tassen die niet gemakkelijk opengesneden kunnen worden en draag ze met de sluiting naar uw lichaam.

* Neem niet meer kostbare spullen mee dan u nodig denkt te hebben.

* Neem altijd uw tas mee in de paskamer van de winkel.

* Pas goed op uw portemonnee en let op met het invoeren van uw pincode bij een geldautomaat. Hou portemonnee en pincode altijd gescheiden. Noteer uw IMEI-nummer.

* Mocht het u dan toch overkomen: blokkeer direct uw pinpas(sen).

advertentie
advertentie