Theo Boerman gaat weer voor het wethouderschap

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Teunis Boerman, roepnaam Theo

Geboren: 24 december 1958

Gezin: Gehuwd en 7 kinderen, 1 kleinkind

Beroep: Wethouder en parttime administrateur

Hobby: Lezen, muziek en orgel spelen

Politiek: Staatkundig Gereformeerde Partij

Actief in de politiek en in de gemeenteraad sinds 1990

H'VELD-G'DAM – SGP wethouder Theo Boerman is een nuchtere man. ,,Ons vorige verkiezingsprogramma heette ‘Koers Bepaald’ nu gaan we voor ‘Koers Houden’. Voortgaan op de ingezette weg. Beide benen op de grond en geen luchtkastelen.” Er is de afgelopen vier jaar ontzettend veel gebeurd en gedaan en dat wil Boerman graag toelichten.

Door Wil Sommeijer

,,Veel zaken zijn niet direct zichtbaar in de samenleving. Bijvoorbeeld dingen in het gemeentehuis, zoals het anders organiseren van het werken met elkaar, meer integraal werken binnen de afdelingen om het verkokeren tegen te gaan, het verjongen van het ambtenarenbestand, er is een heel jong managementteam dat de organisatie aanstuurt. Ook het hele financiële gebeuren is op een andere leest geschoeid. Werd er in het verleden maar enkele jaren vooruit gekeken, nu wordt er veel langer vooruit gekeken. We hebben met elkaar heel veel stukken doorgenomen om het werken te verbeteren en efficiënter te laten verlopen.”

Maar ook in het buitengebied, dus gewoon in ons dorp, is zichtbaar veel gebeurd. Boerman noemt de afronding van de waterproblematiek. ,,In de hele gemeente is gebaggerd. We hebben het hele watersysteem doorgerekend in het stedelijk gebied, knelpunten in de wegen zijn aangepakt. Verder grote projecten op gebied van bouwen, al worden we enorm gehinderd door de economische crisis.

We hebben eigenlijk zoveel gedaan, onze ambtelijke organisatie staat op haren en snaren. We moeten ook temporiseren. Ik had nog veel meer voor elkaar willen hebben. Neem de gemeentewerkplaats, daar wordt al 22 jaar over gepraat. Nou, dat komt 4 februari in de raad aan de orde. Sommige dingen had ik wel wat sneller gewild, maar ik ben wel eens wat ongeduldig.”

Toen Boerman in 2006 aantrad als wethouder werd hij niet vrolijk over de financiële toestand van de gemeente. ,,Dat is zacht uitgedrukt. Financieel gezien kwamen we van heel ver. Ik heb mijn eigen ideeën ingebracht. Datgene wat je nu doet heeft ook zijn invloed over 5 of 6 jaar en nog langer. Als het bijvoorbeeld gaat over onze vernieuwing van het rioleringsplan gaat het om een termijn van 60 jaar en die doorrekening wil ik hebben om iets zinnigs te kunnen zeggen over ons tarief. En nu moeten we volop aan de slag om het tekort van 1 miljoen weg te werken. Dat is de toekomst en daar moeten we alle energie en creativiteit voor inzetten. Het is belangrijk dat we als raad schouder aan schouder staan. De onderlinge verhoudingen zijn sterk verbeterd, maar ik vind dat we daar nog meer in moeten investeren.”

Boerman is met plezier lijsttrekker geworden. ,,Maar ik ga wel voor het college lidmaatschap. Het lijkt me bijzonder moeilijk om raadslid te worden, je hebt toch in de keuken gekeken, je weet veel meer. Je zou daardoor een nieuwe wethouder voor de voeten kunnen lopen. Nee, ik ga voor het continueren van het dagelijks bestuur.”

advertentie
advertentie