Zege in strijd met de natuur

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Het World Snow festival in Grindelwald vierde dit jaar haar 28ste editie. Jaarlijks zijn tien landen aanwezig om met een team van vier personen een sculptuur te maken in de sneeuw. Ieder team krijgt een blok sneeuw van 3,50 bij 3,50 bij 3,50 meter. ‘Het thema dit jaar was ‘Paarungen’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘Paarsgewijs’.

Henk van Bennekum creatief met sneeuw H’VELD-G’DAM - ,,Het is inspirerend om in het ‘decor’ van de beroemde bergen als de Eiger, Jungfrauw, Monch en de Wetterhorn aan een groot beeld van sneeuw te kunnen werken. Dit ook nog eens in een soort Olympische sfeer met grote waardering van publiek en jury.” Kunstenaar Henk van Bennekum uit Hardinxveld-Giessendam heeft weer geschitterd tijdens het World Snow festival in Grindelwald, Zwitserland. Zijn team wist beslag te leggen op de tweede plaats.

Naast de vakjury beoordeelde een publieksjury de teams. Ook dit jaar werd Nederland vertegenwoordigd door Henk van Bennekum uit Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik doe dit nu al twintig jaar en daarom mag ik de laatste jaren het Nederlandse team samenstellen. Toen ik nog docent ruimtelijk vormen was op de vakschool voor goud en zilversmeden in Schoonhoven werkte ik altijd met drie studenten. De laatste jaren werk ik met een oud-collegadocent,een oud-studente en mijn echtgenote. Vroeger deed ik dit gewoon met de studenten maar de laatste jaren is het puur voor de lol.”

,,Ons werk is geometrisch abstract van karakter. Onze werkwijze verbeeldde het thema ‘Paarungen’ op een concreet abstracte manier. Verder maakten we als voorbereiding een model dat we gebruikten bij de uitvoering. Er is geen ander materiaal waarmee je in een week zo’n groot monumentaal beeld kunt maken. Daarnaast ben je sterk afhankelijk van de temperatuur. Deze ‘strijd’ met de natuur is een extra uitdaging om er aan te beginnen. Mijn team, Jan Matthesius, Pauline Barendse en Digna van Weele, heeft met veel plezier gewerkt in het bijzondere landschap van het Zwitserse Grindelwald.”

:Meer foto’s op onze website www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl

advertentie
advertentie