Schaker Vonk houdt poot stijf

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Wim Deurloo mocht tijdens de interne competitie van schaakvereniging De Giessen opnieuw proberen om koploper Jaco Vonk pootje te lichten, maar dat lukte niet. Deurloo leek goed uit de opening te komen, maar de schijn bedroog. Door een verkeerde paardmanoeuvre kwam hij in het gedrang en kon Vonk de beslissende aanval uitvoeren.

Eddy Korevaar had het moeilijk tegen de sterk opererende Gerard de Gans. Ondanks een pion achterstand had De Gans nog alle mogelijkheden om zijn goede stelling kracht bij te zetten. In de tijdnoodfase, die vooral voor Korevaar van toepassing was, probeerde De Gans middels een torenoffer zijn pion te laten promoveren, maar dat lukte niet helemaal. Hij kon vervolgens nog vluchten naar een remiseachtig eindspel, maar ook dat zag hij over het hoofd. Toen was het voor zijn tegenstander niet moeilijk meer om de overwinning binnen te halen.

Verrassende overwinningen waren wel te noteren op het conto van Robert Euser en van Jan Donkersloot. Laatstgenoemde nam Cees van der Straaten in de maling die ondanks een materiaalvoorsprong pardoes werd matgezet. Hiermee is Jan Donkersloot de koploper in het ELO-stijgersklassement geworden.

Stand na ronde 18: 1. Jaco Vonk 1075; 2. Kasper Euser 962; 3. Eddy Korevaar 857; 4. Tim Schakel 822; 5. Milly Schakel 784; 6. Maarten Euser 783; 7. Marcel van Wingerden 778.

In de bekercompetitie wist Jan Post de tweede ronde te bereiken door Gijs Bos te verslaan. In de thuiswedstrijd tegen Denk en Zet uit Vinkeveen behaalde het eerste team van De Giessen een verdienstelijk gelijkspel. In een gelijkopgaande match behaalden Ton Lodder en Bert van Hees mooie overwinningen, maar daar stonden twee terechte nederlagen van Arjo van Houwelingen en Maarten Euser tegenover. De vier andere partijen eindigden na korte of langere strijd in remise.

Tijmen Schakel heeft het kampioenschap in de SGS-persoonlijke jeugdkampioenschappen in leeftijdscategorie C behaald. Met een prachtige score van 5,5 uit 6 werd hij in de laatste ronde kampioen door zijn directe concurrent Mees Heringa uit Baarn te verslaan. Schakel mag hierdoor deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Haarlem.

advertentie
advertentie