Neef en nicht grijpen nationale titels

5 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Of het genetisch bepaald is zal nooit bewezen kunnen worden. Maar dat Lotte Eikelenboom (13) en Erik Kramer (15), neef en nicht uit Hardinxveld-Giessendam, talentvolle veldrijders zijn kan niet ontkend worden. Beiden werden ze in januari Nederlands Kampioen in hun leeftijdscategorie.

In de titelrace in de categorie 'meisjes tot veertien jaar' had Lotte Eikelenboom aanvankelijk een zwakke start, maar wist zich op te werken naar de koplopers. Eenmaal in de kopgroep loste Lotte haar concurrenten en kwam als winnares solo over de meet. En, na op eerdere kampioenschappen al zilver en brons te hebben gewonnen, kreeg ze nu dus de gouden plak omgehangen. Verder mag ze, als kampioen van Nederland, de rest van het seizoen vol trots het tricot met de Nederlandse driekleur dragen.

Een aantal weken eerder kwam haar neef Erik Kramer al dezelfde eer toe. Tijdens het NK in de categorie 'nieuwelingen' ging Erik als eerste het veld in, een sterke start dus. Na een ronde loste hij het peloton en ging er met één volger in zijn wiel vandoor. Al snel kregen de koplopers twee kompanen, waarna Erik drie ronden voor de finish een demarrage inzette, die hem de eindoverwinning opleverde. Hoogste tijd om de twee kampioenen zelf aan het woord te laten.

Hoelang doe je al aan veldrijden?

Lotte: ,,Zes jaar." Erik: ,,Acht jaar."

Waarom heb je voor de sport veldrijden gekozen?

Lotte: ,,Dat was een vrij eenvoudige keuze, namelijk omdat veel familieleden van mij ook deze sport beoefenen." Erik: ,,Ik heb eerst op schaatsen gezeten. Toen ik daar niet zo veel plezier meer in had ben ik gaan wielrennen. Maar toen moest ik nog iets voor de wintermaanden hebben en aangezien heel veel wielrenners ’s winters gaan veldrijden, ben ik dat ook gaan doen."

Wat vind je er zo leuk aan?

Lotte: ,,Ik vind het heerlijk om te fietsen, hoe harder hoe beter. Daarnaast is het gewoon heel leuk en gezellig om te doen." Erik: ,,Op de eerste plaats inderdaad het plezier en de gezelligheid. En zoals ik al zei is dit voor mij de ideale manier om ook in de winter actief te blijven."

Hoe vaak en hoe lang train je per week?

Lotte: ,,Ik train drie keer twee uur per week; twee keer in het veld en één keer op de weg." Erik: ,,Ik train vier keer per week, ook ongeveer twee uur per sessie."

Hoe bereid je je, naast het vele trainen, voor op een wedstrijd?

Lotte: ,,De avond voor de wedstrijd ga ik altijd extra vroeg naar bed. Verder let ik er op dat ik ongeveer twee uur voor de wedstrijd, vlak na het inrijden, voldoende eet." Erik: ,,Eten is inderdaad een belangrijk aspect. En voor het NK heb ik me qua trainen natuurlijk extra goed voorbereid, op zo’n race stel ik heel mijn seizoen af."

Hoe heb je het NK en de overwinning beleefd?

Lotte: ,,Heel leuk natuurlijk. Na mijn slechte start heb ik me herpakt en heb dat tot het einde van de race vol kunnen houden, het was een erg leerzame race voor me." Erik: ,,Het was een fantastische ervaring. Samen met nog een andere jongen was ik vooraf al favoriet. Het hele seizoen was hij altijd nèt iets sterker, maar tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar, het NK, was ik in topvorm en versloeg hem dus."

Hoe reageerde je omgeving op het behaalde succes?

Lotte: ,,Mijn vrienden en familie vonden het heel erg leuk en waren supertrots op me." Erik: ,,Een beetje hetzelfde antwoord als Lotte. Mijn vrienden wisten wel dat ik een fanatiek veldrijder ben en dat ik daardoor vaak verstek moet laten gaan tijdens het uitgaan, maar dat ik in staat zou zijn het NK te winnen hadden ze denk ik niet verwacht."

Wat zijn, in het veldrijden, je ambities voor de toekomst?

Lotte: ,,Ik heb er ontzettend veel plezier in en wil er daarom ook graag mee doorgaan. Als ik later de mogelijkheid heb om prof te worden, dan ga ik dit zeker proberen." Erik: ,,Ik ga er keihard mijn best voor doen om mij te blijven ontwikkelen. Ik ben nu vijftien en wil me eerst in alle jeugdselecties bewijzen. Maar zodra de tijd rijp is zie ik het zeker wel zitten om ook prof te worden, in het veld of op de weg."

Wie is je grote voorbeeld in het veldrijden?

Lotte: ,,Marianne Vos." Erik: ,,Ik ken een hoop goede veldrijders, maar een voorbeeld heb ik niet echt."

Wat doe je als je niet aan het veldrijden bent?

Lotte: ,,Ik zit in de brugklas van het Havo/VWO, daar besteed ik dus veel tijd aan. In de tijd die ik dan nog over heb vind ik het altijd leuk om met vriendinnen af te spreken." Erik: ,,Ook ik besteed veel tijd aan school, zit in de vierde klas van de Havo. Maar weet altijd nog wel tijd vrij te maken om met mijn vrienden om te gaan en om op MSN met ze te kletsen."

Tot slot: Hoe ziet 2010 er op sportief vlak voor jullie uit?

Lotte: ,,Ik ga me het hele jaar voorbereiden om mijn nationale titel te verdedigen op het NK veldrijden van volgend jaar. Verder ben ik van de zomer weer actief op de weg en zal daar ook aan wedstrijden deelnemen." Erik: ,,Binnenkort worden de selecties samengesteld. Als ik de selectie haal, dan mag ik in september meedoen aan een wedstrijd in Triviso, Italië. Aankomende zomer ga ik ook weer meedoen aan verschillende kampioenschappen, waaronder het NK op de weg. En daarna ga ik me volledig voorbereiden op het nieuwe veldseizoen."

advertentie
advertentie