Denk en Zet wint zinderend duel

7 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Wat kan dammen spannend zijn. Na vijf uur dammen stond er een 9-9 stand op het scorebord in Lunteren, waar Denk en Zet het moest opnemen tegen Door Eendracht Sterk. Allen Piet Trapman was nog bezig en hij moest winnen om de kampioenskansen van het tiental te behouden. Het eindspel moest ergens winst bevatten, maar o wat was het moeilijk. Na bijna tachtig zetten – er was inmiddels ruim zeven uur gespeeld – lukte het de bord vier speler uiteindelijk de kroon op zijn werk te zetten. Eindstand 11-9 voor de Giessendammers, die op de ranglijst, met nog één wedstrijd voor de boeg, de tweede plaats bezetten met één punt achterstand op GDC.

Het duel begon goed voor de Alblasserwaarders met een mooie positionele zege van topscorer Peter Hartog. Karlijn Overes verrekende zich in een voordelige stand en moest de punten aan haar tegenstander laten. Na remises van Wim Verschoor en Peter van Noordennen was het Marijke Koers die voor een voorsprong zorgde met een spectaculaire slagzet. Peter de Hek vergrootte de marge tot vier punten door een juweel van een partij met een fraaie combinatie af te ronden. Na een prima puntendeling van Wim Huisman ging het mis. Kees Brandwijk miste een reddende variant en moest opgeven, waarna Eef Stam in vliegende tijdnood een totaal gewonnen stand verruïneerde en ook op een bittere nul werd getrakteerd. Het zou nog ruim twee spannende uren duren voor de laatste schijven in het doosje gingen en het team opgelucht en twee punten rijker huiswaarts kon keren.

In de provinciale competitie gaat het Denk en Zet ook voor de wind. Het eerste achttal versloeg het GDC met 11-5. Winst was er voor Gertjan van Herwaarden, Peter de Hek, Wim Verschoor en Piet Verkaik. De bovenste borden hadden het knap lastig tegen de sterke Gorcumse toppers, maar Piet Trapman, Peter van Noordennen en Ad de Hek wisten toch allen een remise uit het vuur te slepen. Daaf van Wijngaarden verloor door een mislukte offervariant.

advertentie
advertentie