‘Branden niet meer geblust’

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Afgelopen donderdagavond werd in de gemeenteraadsvergadering groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe brandweerpost in Boven-Hardinxveld, maar weinig mensen zijn echt geïnteresseerd in een job bij de brandweer, zo ondervonden de burgemeester en de commandant. Burgemeester Wiebosch: ,,In Boven-Hardinxveld hebben we net genoeg brandweermensen, maar er moet ook niets gebeuren. Daarom hebben we 960 mensen tussen de 18 en 35 jaar aangeschreven met de uitnodiging om naar een informatieavond te komen. Met een bedroevende opkomst dus. Dat vind ik echt jammer want er wonen genoeg mensen in Boven-Hardinxveld. Als ze niet zelf uit hun stoel komen, worden de branden straks niet meer geblust.”

Nijpend tekort aan vrijwilligers bij brandweer H’VELD-G’DAM – ,,Ik ben teleurgesteld in de gemeenschapszin van Boven-Hardinxveld.” Dat zegt burgemeester Maria Wiebosch-Steeman. Samen met brandweercommandant Cees van Andel nodigde Wiebosch 960 mensen uit voor een informatieavond voor nieuwe brandweervrijwilligers in Boven-Hardinxveld. Slechts twee mensen gingen op de uitnodiging in, terwijl een bijbaan bij de vrijwillige brandweer niet alleen nuttig maar ook heel leuk kan zijn. Van Andel: ,,Het levert financieel iets op, maar je gaat ook horen bij de ‘brandweerfamilie’.”

Door Marjanne Dijkstra

De toestand in Boven-Hardinxveld is nijpend, meent Wiebosch. Nu zijn er veertien vrijwilligers en de brandweer wil graag naar achttien brandweerlieden. In Beneden-Hardinxveld lopen momenteel dertig brandweervrijwilligers rond. Van Andel: ,,Bij een brand moet de brandweer binnen stedelijke bebouwing in acht minuten aanwezig kunnen zijn. Als er geen vrijwillige brandweer meer in Boven-Hardinxveld is en we moeten uit Beneden-Hardinxveld komen, dan halen we dat niet. Dat kan een groot verschil maken bij een brand.”

Wiebosch vervolgt: ,,Zoveel mensen zijn overdag thuis. Vrouwen die thuisblijven kunnen we heel goed bij de brandweer gebruiken. In totaal rukt de brandweer in ons dorp per jaar 180 keer uit, waarvan vijftig keer in Boven-Hardinxveld. Dat is lang niet altijd in de tijd dat de kinderen thuis zijn. En als brandweervrouw moet je het goed regelen met je kinderen.” Van Andel vult aan: ,,Als ik dienst had en mijn vrouw was niet thuis, bonkte ik bij de buren op het raam en was ik weg. Zij zorgden dan voor onze kinderen.”

De doelgroep waarop de gemeente mikt is tussen de 18 en 35 jaar oud, maar mensen tot veertig jaar kunnen ook reageren. Van Andel: ,,We zoeken gemotiveerde mensen die stevig in hun schoenen staan. Toekomstige vrijwilligers moeten opleidingen doen en je moet redelijk sportief zijn, maar geen atleet. Sporten wordt door de brandweer gefaciliteerd. Vrijwillig is overigens niet vrijblijvend. We zijn een prima werkgever. Mensen denken misschien dat ze het helemaal voor niets doen, maar de opleiding wordt betaald en de uren dat de opleiding volgt ook. En voor iedere uitruk krijg je sowieso één uur betaald, ook als je na een half uur alweer terug bent. Zo kost het je geen geld, ook als je werkgever je niet doorbetaalt tijdens een uitruk.”

Voor werkgevers is het volgens Wiebosch-Steeman heel nuttig als hun werknemer bij de vrijwilige brandweer zit. ,,De uitrukken zijn vrijwel nooit onder werktijd en de werkgever krijgt er iets voor terug. Hun werknemer is alert op veiligheid binnen het bedrijf, heeft een BHV-diploma en kan met een AED-apparaat omgaan.” Behalve belangrijk en waardevol is werken bij de brandweer ook leuk, meent Van Andel. ,,Als je met je maatje een keer samen iets hebt meegemaakt bij een brand of ongeluk, ben je elkaars maatje voor het leven. Je hoort met je partner en kinderen bij een soort ‘familie’. De brandweer heeft ook een actieve personeelsvereniging en je kunt altijd een beroep doen op je ‘brandweerfamilie’.” Wie geïnteresseerd is kan een kijkje nemen op een nieuwe informatieavond. Die wordt dinsdag 2 maart gehouden in de Drijvershof.

advertentie
advertentie