Koningin laat Willem van Oranje te water

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

KINDERDIJK - Zelfs in de ijzige kou wist Koningin Beatrix woensdagmiddag haar beroemde lach tevoorschijn te toveren toen ze over het platform liep in de hal van IHC Kinderdijk. Vrolijk zwaaiend naar het publiek, dat luidkeels haar waardering voor de vorstin ten gehore bracht. Reden voor al deze vrolijkheid was de feestelijke doop van de Boskalis-sleephopperzuiger, die de naam van haar beroemde voorvader Willem van Oranje draagt. Voor Boskalis is het feit dat de wereldbekende baggeraar dit jaar haar honderdste verjaardag viert aanleiding de nieuwste hopper de naam van de grondlegger van de Nederlandse staat te geven.

Door Chris Wijmans

Naast de Koningin waren veel genodigden van Boskalis aanwezig als ook Commissaris van de Koningin voor Zuid-Holland Jan Franssen en burgemeester Rinus Houtman van Nieuw-Lekkerland. Met duidelijke trots gaf werfdirecteur Bram Roelse een korte uitleg over de bijna 140 meter lange hopper. De doop verliep minder voorspoedig dan verwacht. Ondanks twee pogingen weigerde de fles te breken. Zelfs bij de derde poging gaf de fles niet de geest, maar het koord waaraan hij was bevestigd wél. Het gevolg was dat de champagnefles met een daverende klap op de helling uit elkaar barstte. Opnieuw deed Koningin Beatrix haar reputatie als 'Konigin van de lach' eer aan. Zij kreeg die naam ooit in een vrijwel identieke situatie tijdens één van haar eerste doopplechtigheden. Daarbij knalde de fles niet op de grond maar boven haarzelf en het publiek uit elkaar waarop ze spontaan in een schaterlach uitbarstte. Ook nu verliep de rest van de tewaterlating naar tevredenheid en gleed de Willem van Oranje onder begeleiding van de vele scheeps- en fabriekstoeters statig de rivier in.

Mijlpaal

De Willem van Oranje is in die zin een bijzondere hopper dat ze is uitgerust met twee laadruimen. Daarmee kan het schip optimaal 'getrimd' (gebalanceerd) worden hetgeen toelaat dat ook in ondiepe wateren kan worden gebaggerd. De pompkamer zit tussen die twee laadruimen in. Met een lengte van bijna 140 meter en een breedte van 28 meter heeft de sleephopperzuiger een laadvolume van 12.000 kubieke meter. Het schip kan met haar zuigbuis tot een diepte van 62 meter zuigen, de pijp is voorzien van een onderwaterpomp. Door een binnenboordpomp te kiezen met groot vermogen kan zand over grote afstand worden gepompt. Daardoor is het mogelijk het vaartuig te gebruiken bij zowel de bouw van havens als bij landwinning. Voor Boskalis is de bouw van de Willem van Oranje een mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming. Dit jaar wordt het 100-jarig bestaan gevierd. De wereldbekende Papendrechtse baggeraar geeft werk aan ruim 10.000 medewerkers in 59 landen. De Willem van Oranje gaat deel uitmaken van een vloot van driehonderd schepen. In die zin is Boskalis de vlaggendrager van Nederland als zeevarende natie.

advertentie
advertentie