‘Als kleinste fractie hebben wij onze inbreng goed verwoord’

15 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Jaap Tromp.

Geboren: 23 juni 1953.

Gezin: gehuwd, 3 kinderen, 2 kleinkinderen.

Beroep: belastingadviseur.

Hobby: korfbal, lezen en de politiek.

Actief in de VVD sinds 1994, raadslid van 1994 tot 1998, wethouder van 1998 tot 2002, weer raadslid vanaf 2004.

H'VELD-G'DAM – ‘Samen met anderen doelen verwezenlijken’ was de kop boven het artikel in Het Kompas toen hij zestien jaar geleden voor de Volkspartij Voor Democratie in de gemeenteraad kwam. Dit motto heeft Jaap Tromp gedurende al die jaren nagestreefd. Hij was er al eerder een poosje tussenuit, maar vanaf 3 maart stapt hij definitief op en zullen we zijn sonore stemgeluid niet meer horen in de raadszaal. Het wordt tijd voor andere dingen.

Door Wil Sommeijer

Zijn tussentijdse afwezigheid (2002-2004) kwam door het dualisme, wat inhoudt dat je als wethouder geen deel meer uitmaakt van de raad. ,,Dat betekent dan ook dat wanneer je opstapt als wethouder je automatisch verdwijnt omdat de zittende raadsleden gewoon blijven zitten. In het oude systeem had ik gewoon raadslid kunnen blijven”, legt hij uit. Hij kwam echter weer terug als gewoon raadslid, nu als fractievoorzitter. Het feit dat hij als wethouder een kijkje in de keuken had genomen, heeft hij niet als een probleem ervaren. ,,Ach, op sommige momenten zeg je wel eens 'ja ik weet wel hoe iets tot stand gekomen is'. Iets waar een ander moeilijker achter kan komen. Maar goed, dan moet je begrip hebben voor de situatie en er niet mee op de loop gaan. Je moet er voor oppassen dat je de nieuwe wethouder niet voor de voeten loopt. En ik denk dat dat aardig gelukt is. Ik heb nooit willen scoren.”

Het besluit om te stoppen is weloverwogen genomen. ,,Het is vrij druk geweest, zowel politiek als in mijn werk. Als raad hebben we in de afgelopen vier jaar drie burgemeesters gehad. Ik was voorzitter van de vertrouwenscommissie bij de procedure waarbij burgemeester Wiebosch benoemd is. En tussen het vertrek van waarnemend burgemeester Augustijn en het aantreden van burgemeester Wiebosch, was ik waarnemend voorzitter van de raad. Je leert daar veel van. In februari van het vorige jaar heb ik het fractievoorzitterschap overgedragen aan mijn fractiegenoot Alida de Jong. Ook in mijn werk is het druk. Ik heb een eigen bedrijf, een administratie advieskantoor. Mijn dochter en schoonzoon zitten ook in het bedrijf en dat gaat prima. Zo goed dat ik nu één dag in de week vrij heb.”

Na zestien jaar is er heel wat terug te kijken. ,,Een mooi resultaat vind ik de scholenstrook. Daar kunnen kinderen, van peuterspeelzaal tot middelbaar onderwijs, voor een reeks van jaren les krijgen in een goede ambiance. Over de kosten is er later nogal cynisch overgedaan, maar minister Maria van der Hoeven (toen van onderwijs) zei dat het een goede investering voor de jeugd en de toekomst is. Minder prettig was de periode 2002-2003. Gelukkig zijn de verhoudingen sterk verbeterd. Ook zijn we niet zo tevreden over het niet tot stand komen van het MFA. Toch ben ik tevreden over de afgelopen vier jaar. Ik ben er van overtuigd dat wij, als kleinste raadsfractie, op basis van onze argumenten en inhoud onze inbreng goed hebben verwoord”, aldus Tromp.

Hij verheugt zich op het meer thuis zijn. Meer tijd voor de kleinkinderen, meer naar het huis op Texel. Hij heeft alle vertrouwen in Alida. ,,Ze doet het goed, ze is zichzelf. Ik blijf wel aanwezig in de VVD, maar ik ga me niet gelijk volladen met andere dingen. Ik gun mezelf de tijd.”

advertentie
advertentie