David Koppelaar: ‘Ik mis visie voor de langere termijn’

19 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: David Koppelaar.

Geboren: 24 februari 1950.

Gezin: Gehuwd met Ria, drie dochters.

Beroep: Taxateur voor bedrijfsinventarissen.

Hobby: Tuinieren, lezen, puzzelen.

Lid van het CDA in 1980, actief sinds 1985, eerst in het afdelingsbestuur, sinds 1998 gemeenteraadslid.

H'VELD-G'DAM - ,,Het is geen verplichting, maar als regel geldt in het CDA dat je na twaalf jaar raadslid maar eens wat anders moet gaan doen. Ik ga dus nu wat anders doen.” Dat zegt David Koppelaar. Na twaalf jaar zwaait hij af, het is mooi geweest. Hij blijft wel actief in de partij en daarom staat hij als overtuigd lijstduwer op de kandidatenlijst van het CDA.

Door Wil Sommeijer

,,Mijn tweede periode was een heel rumoerige tijd waar ik niet met veel vreugde op terugkijk. Politiek was het slecht en onze wethouder Gerard Jansen overleed. Er waren krachten waar ik niet tegenop kon. Nee, dat was geen prettige, maar wel een leerzame tijd. Ik heb er ontzettend veel zelfstandigheid door gekregen in die tijd. Je gaat processen begrijpen die om je heen gebeuren”, vertelt Koppelaar. Over de laatste vier jaar is hij een stuk positiever. ,,De onderlinge verhoudingen in de raad zijn wezenlijk verbeterd. Daar hebben we met elkaar hard aan gewerkt.”

Maar er is ook teleurstelling, hoewel hij zich haast te zeggen dat hij niet als een teleurgesteld raadslid opstapt. ,,Nee zeker niet. Tijdens de collegeonderhandelingen hadden wij een uitstekende kandidaat die het helaas niet kon plooien met zijn werk, waardoor de onderhandelingen met ons niet doorgingen. Omdat wij al ver in de onderhandelingen over het vormen van een college waren, zijn veel van onze ideeën meegenomen in het collegeprogramma. In het begin waren we bereid om mee te denken, maar naarmate het zelfvertrouwen van het college en de collegepartijen toenam werd de samenwerking minder en nam de arrogantie geleidelijk aan toe. Het doet er niet toe wat je voorstelt. Het is geen strakke oppositie die wij voeren, maar luister eens naar wat die mensen willen. We hadden dan we ook meer kunnen bereiken deze periode. Woningbouw is zo’n onderwerp. Op dit moment een slechte markt, maar drie, vier jaar geleden was het geen slechte markt en toen gebeurde er ook weinig. Paul (Letterie, fractiegenoot red.) en ik pleiten al jaren voor betaalbare woningen voor starters. Je mist visie, niet alleen voor vier jaar maar ook voor de langere termijn.”

Ook op de nieuwe sporthal in de Westwijk heeft hij de nodige kritiek. ,,Te weinig zitplaatsen, geen horeca, alleen een koffieautomaat. Leuk voor ouders die soms met hun kinderen uit Zeeland komen om hier een wedstrijd te korfballen. Dan wil je toch wel even rustig kunnen zitten.“ Verder vindt Koppelaar dat Hardinxveld-Giessendam zelfstandig moet blijven, maar dat er waar dat kan samengewerkt moet worden in de regio.

Afkicken

Hoe gaat het leven na de raad er uitzien? ,,Ha, dat wordt afkicken denk ik. En ik ga natuurlijk heerlijk aan de slag in de tuin. Het straatwerk is aan vernieuwing toe. De tuin is nu voornamelijk aantrekkelijk voor vogels. Er zat onlangs een Vlaamse Gaai in de tuin, prachtige vogel. En lekker lezen, spannende boeken maar ook natuurkunde en techniek vind ik interessant. Mijn vrouw en ik zijn beiden een dag in de week minder gaan werken en als het even kan gaan we samen fietsen. We zijn overigens wel mooi weer fietsers.” Hij lacht er smakelijk bij. Geen zwart gat dus voor David Koppelaar. Hij blijft voorlopig in de steunfractie als adviseur, al zal dat op termijn wel wat minder worden. ,,Maar Ries de Keizer (oud-CDA raadslid red.) komt ook nog altijd, wat dat betreft is het bij het CDA een hechte vriendenkring. En daarom voelt het goed om lijstduwer te zijn.”

advertentie
advertentie