Kees Pille: 'Onze partij is bewogen met mens en natuur’

19 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Cornelis Izak Pille, roepnaam Kees.

Geboren: 30 mei 1960.

Gehuwd: Gelukkig met Adri, 5 kinderen, 1 zoon, 4 dochters.

Beroep: Projectleider Installatietechniek bij Klimaatservice Holland.

Hobby: Fietsen, lezen en tuinieren.

Politiek actief sinds 1998, eerst in de RPF en sinds tien jaar in de ChristenUnie.

H'VELD-G'DAM – De afgelopen vier jaar hebben voor Kees Pille gebracht waarop de fractie van de CU heeft gehoopt. ,,Meer dan dat. De CU heeft vier jaar terug vijftien speerpunten opgezet en dertien daarvan zijn gerealiseerd. Als we dat terugzien zijn we dankbaar dat dat zo kon gaan in een goede verstandhouding en goede samenwerking”, zo begint Kees Pille als we vragen om een terugblik op de afgelopen raadsperiode te geven. Een tevreden lijsttrekker dus.

Door Wil Sommeijer

De belangrijkste feiten op een rijtje. ,,Er wordt momenteel veel gebouwd. Ook voor starters hebben we gebouwd. Verder hebben we extra groen aangebracht, zijn er bomen langs de snelweg gekomen en is er extra aandacht gegeven aan duurzaamheid en milieu. In de nieuwbouwprojecten zijn verscherpte voorwaarden gesteld aan materiaalsoorten, aan de EPC waarden (energieprestatienorm) heeft de gemeente extra aandacht gegeven. Maar ook in eigen gemeentegebouwen is veel aandacht voor energiebesparende maatregelen. Verder de uitbreiding van het winkelcentrum en het jaarlijks terugkerende debat over respect met de twee scholen voor voortgezet onderwijs, de Calvijn en het Willem de Zwijger College. Dat is nu al drie keer geweest en wordt als zinvol ervaren door de scholen, politici en de jongelui, hoewel zij daar heel verschillend tegenaan kijken. Het is heel nuttig om met elkaar te brainstormen over de samenleving. De thema’s worden door de scholen opgezet en de jongelui kunnen zelf onderwerpen inbrengen.”

De ChristenUnie maakt zich sterk voor de natuur. Pille: ,,Dat komt omdat we daar met veel zorg mee om moeten gaan. Wij zijn in die discussie veelal de trekker. Je bereikt ook niets in je eentje, maar altijd met elkaar. De CU is een partij die bewogen is met mens en natuur, dat is een belangrijk item in onze partij. Dat moet tot uiting komen in het beleid wat je voert. Niet in de eerste plaats op de financiën letten, maar op de mensen achter de dingen. Zorg bij het nemen van bezuinigingsmaatregelen dat de minder draagkrachtigen worden ontzien of zorg voor compensatie. Als het gaat over onderwijs, gaat het over de kinderen die dat onderwijs ontvangen. Maar als het gaat over wonen moet het niet alleen gaan over hoeveel geld we daaruit kunnen genereren, maar hoe is de kwaliteit van de leefomgeving. Is daar groen, is daar recreatie, zijn er speelvoorzieningen voor kleine en grotere kinderen. Daag mensen uit om zelf met ideeën en plannen te komen en help ze om ze te realiseren. Kijk naar de natuurspeeltuin aan de Sluisweg.”

Natuurlijk speelt ook binnen de CU de mogelijke herindeling door het achterhoofd. Pille is daar zeer resoluut in. ,,Wij zien voorlopig genoeg mogelijkheden om als gemeente sterk te opereren. Maar het takenpakket vanuit het Rijk wordt groter en dat betekent dat we niet moeten denken dat we alles alleen kunnen doen. We zullen met andere gemeenten moeten samenwerken. Regionaal doen wat slim is. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we investeren in goed personeel en daarmee zijn we op de goede weg. Sommige taken besteden we uit, zoals de vuilophaaldienst en de belastingen en daarmee creëren we mogelijkheden om andere taken beter uit te voeren”, aldus Pille.

Regeren is vooruitzien en dat doet Pille ook. Wat zijn de verwachtingen van de verkiezingen?. ,,We gaan ervan uit dat we weer vier zetels halen. Cor de Jong is weer onze kandidaat-wethouder. Veel zaken zijn opgepakt, plannen zijn gemaakt en die zijn nog maar voor deel gerealiseerd. En wij zouden graag daar de komende vier jaar mee verder gaan om de gemaakte plannen ook uit te werken. Twee fractiegenoten gaan uit de raad, Nel den Breejen-Huisman en Cor Voorberg. Jan Nederveen blijft. Vervanger voor Nel is Anita IJzerman. Ja, wij hebben dus weer een vrouw op onze lijst staan. Blij zijn we ook met Cor van Vliet, een jeugdig talent dat ook een aantal jaren deel uitmaakte van de jeugdgemeenteraad. Ik ben trots op het team dat klaar staat om aan de slag te gaan.”

advertentie
advertentie