Competitiestaartje voor Denk en Zet

20 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Een regelmatige 13-7 zege op Schiedam in de laatste ronde van de nationale competitie, was voor de dammers van Denk en Zet niet genoeg om de kampioensvlag te hijsen afgelopen zaterdag. Concurrent GDC won ook en handhaafde daarmee zijn voorsprong van één punt. Dit betekent dat de Giessendammers moeten proberen om via de nacompetitie alsnog promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.

Voor Denk en Zet, dat met twee invallers opereerde, begon het duel voorspoedig met vlotte overwinningen van Karlijn Overes en Kees Brandwijk. Invaller Arie Bakker was aan het eerste bord geposteerd. Aanvankelijk bleef hij goed op de been, maar na een positioneel onnauwkeurigheidje werd zijn stelling onhoudbaar, zodat hij opgaf. Aan een aantal andere borden was intussen duidelijk voordeel voor de thuisclub ontstaan. In een half uurtje werd dit met fraaie overwinningen verzilverd door achtereenvolgens Wim Kalis, Peter van Noordennen en Peter de Hek. Met remises van Piet Trapman, Marijke Koers en Wim Verschoor kwam de tussenstand op 13-5. Alleen Wim Huisman was nog bezig. Vanuit een dubieuze positie probeerde hij met listen en lagen nog een puntje uit het vuur te slepen, maar zijn tegenstander verblikte of verbloosde niet en wikkelde bekwaam winnend af.

In de provinciale competitie won Denk en Zet 2 met 10-6 van De Kroonschijf 2 uit Molenaarsgraaf. De drie bordzeges kwamen op naam van Eef Stam, Daaf van Houwelingen en Henk Sterk. Daaf van Wijngaarden, Ton van Houwelingen, Wim Buijk en Fien de Jager speelden remise.

Ondanks het drukke externe programma verschenen in de interne competitie ook nog tien spelers achter de borden. Koploper Wim Kalis ging langs de rand van de afgrond tegen Wim Verschoor, die in het eindspel een bijzonder kansrijke variant miste en uiteindelijk nog verloor. Peter de Hek, die vast op de tweede plaats staat, zette Piet Trapman onder stevige druk, maar deze kon zijn verdediging met wat kunst- en vliegwerk op orde houden en naar remise manoeuvreren. Ad de Hek doet het ook goed dit seizoen. Hij versloeg Wim Huisman met diens eigen specialiteit: de slagzet. De fraaie combinatie die De Hek op het bord bracht was goed voor de volle winst. Voor vader Dries de Hek gold het omgekeerde. Hij kreeg van jeugdtalent Sander Nederveen een slagzet om de oren en kon opgeven. Eén van de andere jonge beloftes, Sam van de Herik, leek ook lang op weg naar een sensatie. Met prima spel had hij Gertjan van Herwaarden een schijf ontfutseld, maar toen hij op weg was een tweede houtje te winnen, verrekende hij zich, waardoor hij zijn voordeel weer moest inleveren. In het eindspel schoof Van Herwaarden zich alsnog gedecideerd naar de zege.

advertentie
advertentie