De Koperen Knop krijgt bijzonder schilderij

21 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Museum De Koperen Knop heeft onlangs een bijzonder schilderij van veeschilder Matthijs Quispel in haar bezit gekregen. Het gesigneerde doek ‘Boerin met vee’ is geschonken door een gulle gever die anoniem wenst te blijven. Het olieverfschilderij heeft fraaie heldere kleuren en bevindt zich nog in de originele lijst bevindt.

‘Boerin met vee’ is met zijn afmetingen van 69 x 94 centimeter een van de grotere werken van de kunstschilder. Het oogt wat als het werk van Albert Cuyp. Het stelt een tafereel voor aan de oever van een rivier. De boerin zit gehurkt met een kan in haar hand. Ze draagt een rood baaien rok en een typisch streekeigen muts. Achter haar staan twee koeien en links daarvan ligt een koe te herkauwen. Links op de voorgrond bevinden zich drie schapen. Het oog wordt getrokken door een kale wat grillige boomstam, die wellicht door een storm zijn kruin is verloren. Recht voor is een eendenkorf te zien, waar een paar eenden voor zwemmen. In de verte staan een paar boerderijen in het lover. Nog verder weg is een molen geschilderd en op de rivier zijn twee vissers in een bootje aan het werk. Nog meer Alblasserwaards kan het tafereel niet zijn. Andere schilderijen van Matthijs Quispel zijn te zien in het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn en het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen.

De schilder Matthijs Quispel is op 21 november 1805 in Numansdorp geboren. Hij werd slechs 52 jaar oud en overleed op 17 januari 1858 in Dordrecht. Hij was leerling van M. Schouman en G. Smak Gregoor. Het is een typische schilder uit wat wel wordt genoemd de Dordtse school. In navolging van Albert Cuyp zorgde Quispel voor een opvallend licht in zijn schilderijen. Van hem zijn niet veel werken bekend, maar de meeste hebben een opvallende gelijkenis qua stijl en afbeelding. Het is bekend dat hij zich vooral toelegde op het platteland rondom Dordrecht, waar hij woonde en werkte. Hij had tentoonstellingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Groningen. Hij maakte ook buitenlandse reizen, onder andere naar Zwitserland en Duitsland.

Met regelmaat komt werk van hem op veilingen te koop. Het aan Museum De Koperen Knop geschonken werk is aangekocht op een veiling bij het Veilinghuis Mak in Dordrecht.

Met deze schenking is weer een bijzonder stuk toegevoegd aan de permanente collectie van het museum. Het heeft een plaats gekregen in de mooie kamer. In vroeger tijden, toen De Koperen Knop nog een herenboerderij was, werd deze ruimte alleen gebruikt bij bijzondere gelegenheden. In deze kamer stonden dan ook altijd de meeste pronkstukken van de boer en de boerin.

De Koperen Knop is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie