‘Zoiets doe je maar één keer’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Na de allesverwoestende brand, in de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 februari, probeert de familie Muilwijk de draad voorzichtig weer op te pakken. ,,Maar dat is moeilijk. Je stapt hier niet zomaar overheen”, zegt de vader van het gezin. ,,Maar het leven gaat gewoon verder. In die nacht is iets gebeurd wat heel onwerkelijk was. Het was gewoon niet te geloven dat ons huis afbrandde en dat alles weg was. In de week na de brand word je enorm geleefd door andere mensen. Zo’n dertig mensen stonden achter ons die ons de week doorhielpen. De week is daardoor ook erg snel voorbij gegaan. Iedereen wilde wat voor ons betekenen. Ze stonden allemaal voor ons klaar”.

Getroffen gezin krijgt veel hulp na brand H’VELD-G’DAM - De brand die vorige week de woonboerderij aan Binnendams in de as legde, heeft heel wat teweeggebracht in de Hardinxveldse gemeenschap. Helpende burgers proberen ervoor te zorgen dat de getroffen familie Muilwijk niets tekort komt in deze moeilijke tijd. Zo goed en zo kwaad als het kan proberen de gedupeerden ondertussen ‘het gewone leven’ weer op te pakken.

,, De Schaats en de Wielervereniging hebben een inzameling voor ons gehouden en we kregen van alles aangeboden. Winkels gaven ons kleding die we goed konden gebruiken. We zijn erg dankbaar voor al die hulp. We zijn heel erg goed opgevangen door de buren en onze familie. Zelfs vreemden boden op verschillende manieren hulp aan, waar we allemaal natuurlijk heel erg dankbaar voor zijn. Op dat moment zie je wel hoe sterk de Hardinxveldse gemeenschap is”, aldus de heer Muilwijk.

Op het moment dat de brand uitbrak, was de familie gewoon thuis. Het gezin keek naar de televisie en had de open haard aan. Vermoedelijk ontstond rond half drie ‘s nachts brand in de schoorsteen waarna de rieten kap van het pand vlam vatte. Dat ze televisie keken, was (waarschijnlijk) hun redding. Eén van de bewoners liep een brandwond aan zijn hand op en is daaraan door ambulancepersoneel behandeld. De rest bleef ongedeerd. Een dag na de allesverwoestende brand bleek van de inboedel weinig tot niets meer over. Of de familie (nog een keer) de kracht vindt om de boerderij op te bouwen is nog niet zeker. ,,We zijn nu bezig om alles op een rijtje te zetten. Er moet veel geregeld worden voor de boerderij. We wonen hier nu schuin tegenover, in een leegstaande woning. Ik weet nog niet of we de boerderij weer opnieuw laten opbouwen. Mijn vader zei altijd ‘zoiets doe je maar één keer’. Ik weet niet of we het huis opnieuw leven geven. Ik heb het erg druk met mijn bedrijf en op dit moment hebben we sowieso de financiële middelen niet om er wat aan te doen. Mocht het zo zijn dat we de boerderij wel weer opbouwen, dan zeker niet op korte termijn. We moeten eerst alles op een rijtje zetten en dit laten bezinken. Het is een moeilijke periode en het verlies is erg groot, daarom waarderen we het enorm dat al die mensen achter ons staan.”

advertentie
advertentie