Geen gelikte interviews

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Je kijkt altijd met een soort filmersoog rond.” Aan het woord is Gert Romijn (62), de maker van een film zoals ‘Een dorp op drift’ over de evacuatie vanwege de hoge waterstand in 1995. Ook het vervolg daarop: ‘Dijksie is dijk geworden’ over de dijkverzwaring is in Hardinxveld-Giessendam geen onbekende filmtitel. Maar met ‘Molentocht 2009’ werd de hobbyfilmer wereldberoemd in de hele regio. ,,Het was die zaterdag 10 januari een prachtige dag. Heel de Waard lag onder de rijp en was omgetoverd tot een winterlandschap. Zo mooi! Dan sta je voor het raam en denk je: doe ik het of doe ik het niet? Ik heb het maar gedaan, want anders zou je toch maar spijt krijgen.” De camera ging achter in de auto en stukje voor stukje reed hij de route tot de molens van Kinderdijk. Hij ging op veel plekken gewapend met camera het ijs op en het resultaat was een film met de nu al historische beelden: Koek-en-zopie tenten, stempelposten, prachtige winterse landschappen en vooral heel veel schaatsers. De film kwam net voor de Sinterklaas uit. Gert: ,,Het werd een hype. Ik heb er de kranten mee gehaald, ben met TV Rijnmond de polder in geweest en heb naar aanleiding daarvan honderden dvd’s rondgestuurd.”

Door Margreet Strijker

De hobby ontstond een jaar of 25 geleden, doordat in die tijd het video filmen een beetje betaalbaar werd. De kinderen Robert, Gitta en Rianne waren nog klein en het leek hem al een tijdje leuk om de kinderjaren vast te leggen. ,,Toen de jongste, Geurt, in 1985 geboren werd dacht ik, dan moet ik het nu doen. En zo is het begonnen met wat iedereen doet: familiefeestjes, verjaardagen en vakanties.” Maar al gauw ging Gert 'het dorp een beetje vastleggen' zoals hij het zelf noemt. ,,Oude dijkhuizen, oude mensen, een man die op het land rondkruipt om aardappels te rooien. Dat vind ik leuk gedoe.” In het begin deed hij het nog gewoon voor zichzelf en had er geen idee van wat hij er verder mee zou kunnen doen. Maar op den duur kwam de gedachte op of het niet leuk zou zijn om er een video van te maken die vertoond zou kunnen worden in bejaardenhuizen, bij clubs, plattelandsvrouwen, PCOB, ANBO enzovoorts. ,,Zo is dat gaan rollen. Ik ben rond gaan lopen langs de dijk, door de nieuwbouw, over de Sluisweg en weer terug via de Parallelweg.” Het resultaat was ‘Rondom de Watertoren’ een 75 minuten durende videofilm die in 1994 uit kwam. Inmiddels is deze film, net als alle latere exemplaren, op dvd gezet. ,,Op een zeker moment hadden alleen oudere mensen nog videorecorders, maar de daaropvolgende generatie kreeg dvd spelers. Dus toen ben ik alles om gaan zetten. Zitten de eerste nog in een eenvoudig zwart-wit geprint hoesje, later kreeg elke dvd, dankzij dochter Rianne een professioneel ogende filmomslag. De filmmuziek wordt door broer Ro Romijn verzorgd. ,,Ik geef hem wat materiaal en hij zoekt er dan wat passends bij. Voor onze eerstvolgende film die uitkomt, heeft Ro overigens zelf de muziek gecomponeerd.” ‘Een dorp op drift’ bevat historische beelden die velen nog steeds in het geheugen gegrift staan. Het was in 1995 toen het wassende water in de Merwede boven de Rivierdijk uit dreigde te komen. De inwoners van Boven-Hardinxveld werden uit voorzorg geëvacueerd. Overigens mochten de dijkbewoners op de Buurt die iets hoger zaten wel in hun huis blijven. ,,We hebben wel de winkel beneden (Romijn Meubel en Woninginrichting) moeten ontruimen. Maar dankzij mijn broers met wie ik de zaak samen doe en de buren die meegesjouwd hebben, kon ik de hele week filmen.”

Ook ‘Rondom De Giessen’ uit 2001 is uniek te noemen. In een trektocht door de vier seizoenen zijn tal van situaties vastgelegd die inmiddels ook al tot het verleden horen. Het ‘Kromme Gat’ uit 2003 brengt de veranderingen tussen de veerbrug en het Linge gemaal in beeld. In ‘Zo De Waard is …’ uit 2004 was de filmmaker te gast in de Alblasserwaard en in ‘Assie ’t goed beschouwd’ (2007) is een soort foto album over Den Bout waarin de filmbeelden afgewisseld worden met oude zwart-wit foto’s. In mei 2009 kwam ‘Waard om bewaard te blijven’ uit. Op de hoes staat te lezen: 'U kunt zelfs tot in de keukens in dit gebied meekijken, dankzij de bewoners, die dit sympathiek afdoen met ‘als die man dat nou leuk vindt’.' Nou, Gert Romijn vindt het zeker leuk. ,,Ik probeer altijd veel mensen in beeld te krijgen. Soms ook in gesprek. Geen gelikte interviews maar gewoon wat er langs komt. Een man aan tafel draaiend aan een snijbonenmolentje en zijn vrouw die alles in zakjes doet. Ik zit erbij en ik kijk ernaar. Het is soms net ‘Joris Showroom’. Prachtig vind ik dat.”

Samen met Anja van der Starre werkt Romijn al een jaar aan zijn volgende project: een film over de Merwedegijzelaars die eind april uitkomt. Rond die tijd zult u er in Het Kompas zeker meer over kunnen lezen. ,,En daarna denk ik dat ik maar eens iets met de rivier ga doen: Storm, pontje, tewaterlatingen, ijsschotsen….” Elke dvd kost vijftien euro en is te bestellen via telefoonnummer 0184-630019.

advertentie
advertentie