Weloverwogen en nuchter politiek bedrijven

28 maart 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Anita IJzerman, nieuw raadslid van de ChristenUnie, weet wat ze wil en bekijkt de zaken vrij nuchter. „Grote betrokkenheid met de samenleving, dat is waar ik naar streef. Of anders gezegd: het zit simpelweg in me. Ik ben er dagelijks mee bezig. Verder wil ik de komende raadsperiode graag de doelen van onze partij kracht bijzetten. Ik heb er echt zin in."

Door David J. Korevaar

„Waarom ik al vijftien jaar lid ben van de ChristenUnie? De partij heeft altijd al een goed verkiezingsprogramma gehad. Sociaal en duurzaam beleid, helder qua doelstellingen en betrouwbaar. We willen als partij gewoon dicht bij de burger staan. En verder handelen naar de principes van de Bijbel. Dit alles spreekt me erg aan. Zelf ben ik dan ook meelevend lid van de Hervormde Gemeente alhier. Het geloof en de kerk zijn voor mij een zeer belangrijke basis.”

Drs. Anita IJzerman-den Uil (44) heeft zich zonder aarzeling op de kieslijst van de partij laten plaatsen. „Ik ben er voor gevraagd, dus dat is best een eer. Na drie jaar werken in de steunfractie is dit een mooi moment om in de hoogste regionen mee te draaien. Het wordt voor mij dus geen onbekend avontuur. Het komt er op neer dat ik de portefeuille van Nel den Breejen overneem. Dat zijn de sociale- en welzijnsonderwerpen van de politiek en dus ook de samenleving. Daarnaast vind ik economie een aantrekkelijk onderwerp.” Algemeen bekend is dat het werk van een gemeenteraadslid de nodige uren aan voorbereidingen en vergaderen met zich meebrengt. Anita: „Ik weet dat dit werk behoorlijk wat tijd en energie zal vragen. Zo’n tien uur per week, maar dat moet wel lukken. M’n man Wim en de kinderen Christine, Lisanne en Aron staan volledig achter m’n besluit. Ze vinden het zelfs interessant dat ik gevraagd ben voor een verkiesbare plaats. Naast de activiteiten in de politiek blijft ik gewoon werken in het onderwijs. Ik geef elf uur les op Lyceum Oudehoven in Gorinchem. Management en Organisatie doceer ik er met veel plezier. Naast werken sport ik een keer per week bij gymnastiekvereniging OKK, lekker lichamelijk bezig zijn. Verder zul je me vaak in de bibliotheek vinden, ik verslind boeken. Alles bij elkaar best een drukke agenda. Motivatie is de basis voor succes.”

Anita geeft toe te moeten wennen aan alle media-aandacht: „Ik sta dan wel voor de klas, dit is toch weer andere koek. Je wordt nu als het ware doorgelicht. Het is zaak weloverwogen te handelen en te spreken. Nu is dat toch al wel m’n werkwijze: niet spreken voordat je je goed in de te behandelen materie hebt verdiept. We (nieuwkomers in de raad, red.) zullen, om beslagen ten ijs te komen, op korte termijn nog een aantal cursussen volgen.”

De in Boven-Hardinxveld geboren politica is groot voorstander van vrouwen in de politiek: „Meer vrouwen geeft een betere afspiegeling van de samenleving. Wij zien bepaalde aspecten in de maatschappij toch anders dan mannen. Ik denk dat dit uiteindelijk de stabiliteit in het dagelijks persoonlijk leven en in de maatschappij zal bevorderen. De ChristenUnie zal de koers van afgelopen vier jaar zoveel mogelijk aanhouden. Ik heb geen vernieuwingsdrang. Het is beter het huidige programma te optimaliseren.” Het nieuwe raadslid is geen onder-het-kleedveger. „Ik hou van openheid, problemen bespreekbaar maken en compromissen sluiten. Van groot belang is verder natuurlijk kritisch te luisteren naar de burger, zij brengen deskundigheid mee”, vertelt Anita relativerend.

advertentie
advertentie