Koos Verheul halve eeuw werkzaam bij Dukel

28 maart 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Koos Verheul begon als broekie van veertien als een soort ‘manusje van alles’ bij de Firma Dukel. Nu, vijftig jaar later, legt hij moeiteloos datanetwerken aan, installeert hij inbraaksignaleringssystemen en camerabewaking. Koos Verheul heeft in die vijftig jaar heel wat zien veranderen.

Door Wil Sommeijer

Koos Verheul, bij zeer velen in Hardinxveld-Giessendam beter bekend als ‘Koos Dukel’, begon in 1960 bij de Firma Dukel. Vers van de ambachtschool met het diploma Elektrotechniek op zak. Hij weet zich nog goed de eerste grote klus te herinneren. ,,Een van de eerste werken waar ik bij was, was de nieuwbouw van huizen aan de Maasstraat en Merwedestraat. Ik moest daar sleuven hakken, draad trekken en afmonteren. Boven zwart en beneden wit, ja, de stopcontacten en lichtknopjes. Een centenkwestie, zwart was goedkoper.”

,,Alles was handwerk in die tijd. Nu heb je zowat overal een machientje voor. Het verschil met toen en nu was ook dat toen de arbeid goedkoop was en het materiaal in verhouding erg duur. Nu is dat net andersom. Ik heb echt een hele ontwikkeling meegemaakt. Veel ging op de fiets, laddertje onder je arm en fietsen maar. We hadden een installatie aan een flat aan de Mollenburgsweg in Gorinchem. Alles werd vervoerd op het fietsje hoor, er waren nog geen busjes. Dat vinden we nu niet meer normaal, maar als je in die tijd naar het ziekenhuis moest ging je ook op fiets. Tja, zo was het nu eenmaal.” Ook de arbeidsomstandigheden zijn veranderd, verbeterd door de Arbowetgeving, vindt Koos. Maar die kan soms ook teveel doorschieten is zijn mening.

De Firma Dukel veranderde mee. De zaak aan de Molenstraat werd in oktober 1991 gesplitst in Expert Dukel aan de Stationsstraat en Dukel Electro en Verlichting. Er kwam een nieuwe tak bij: Inbraaksignalering en camerasystemen en tegenwoordig ook de Datanetwerken. Koos heeft onder meer de totale computeraansluiting van Het Kompas, zowel aan de Peulenstraat-Zuid als in de nieuwe locatie aan de Kubus in Sliedrecht, aangelegd. Met Expert Dukel heeft hij niets te maken, vertelt hij.

Zijn werkzaamheden brachten hem door heel Nederland. ,,Ik denk niet dat er een plaats in ons land is waar ik niet geweest ben, samen met de Hahbo en Verlaat Houtbouw. We zijn één keer naar een plaats geweest die toen nog geen naam had en nu Almere heet. Verlaat Houtbouw moest daar een gebouw neerzetten waar het gemeentehuis, een politiebureau en een EHBO post in werd gevestigd. Wij moesten daar de elektronica aanleggen. We zijn er daarna nog heel vaak geweest en hebben het daar zien groeien. Op het laatst wisten we de weg zelfs niet meer”, vertelt hij lachend. Koos Verheul is een optimistisch mens en kan zich eigenlijk geen echt vervelende dingen herinneren. Hij wil ze zich ook niet herinneren. ,,Ja, er zit wel eens wat tegen, maar het werk moet toch af, dus!’’

Vijftig jaar bij één baas, is dat gebrek aan fantasie of heb je het dan uitstekend naar je zin? Het laatste blijkt. ,,Ik heb en doe dat nog steeds, altijd met veel plezier bij Dukel gewerkt. Ik wilde altijd de elektrotechniek in. Het zat niet in de familie, daar waren ze allemaal metselaars en mijn vader werkte bij de gemeente in de plantsoenendienst. Ik knutselde graag en dat doe ik nog. Ik heb een heel grote werkplaats waar ik lekker aan mijn hobby, oude auto’s opknappen, bezig ben. Mercedes is mijn merk. Ik heb een Cabrio 72 en nog één in doosjes. Die ligt helemaal uit elkaar, maar wordt zeker nog eens in elkaar gezet hoor. Het is een zeldzame, een 280SE Coupé 3.5. Ik vind die oude technieken zo mooi. Nu is het allemaal massa.”

Hoe lang hij nog bij Dukel blijft werken weet hij nog niet. ,,Ik denk dit jaar toch nog wel te blijven. Maar ik wil toch ook wel meer tijd hebben voor andere dingen.”

De Firma Dukel zorgt ervoor dat het jubileum van hun werknemer niet onopgemerkt voorbij zal gaan en biedt hem een leuk feest aan. En dat wordt door Koos heel erg op prijs gesteld.

advertentie
advertentie