Onderzoek kreditietcrisis en woningbouw in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

30 maart 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De gemeenten en wooncorporaties in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden hebben een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningmarkt in de regio. Zo’n gezamenlijk onderzoek is uniek in Nederland, maar binnen de regio het logisch gevolg van al bestaande samenwerking op het gebied van woningbouw.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de woningproductie naar verwachting in de periode 2010-2014 zo’n 15% achter zal lopen bij de gewenste productie. Dit is gunstiger dan de landelijke prognose. Het gunstige regionale beeld ten opzichte van het het landelijke beeld wordt veroorzaakt doordat veel bouwplannen bestaan uit een mix van huurwoningen en/of goedkope woningen met een beperkt aantal middeldure en dure koopwoningen. De gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden blijken alert gereageerd te hebben op de woningmarktcrisis door hun woningbouwprogramma’s aan te passen en maatregelen te nemen om de productie te stimuleren.

Toch is er nog wel werk aan de winkel. Er zal een fundamentele discussie plaats moeten vinden over de lokale woningbouwproductie en de stimulerende maatregelen die te treffen zijn. Anders zullen de aantallen die nodig zijn voor de regionale woningbehoefte niet gehaald worden. Verder zullen de resultaten van het onderzoek gebruikt worden om op lokaal niveau prioriteiten in de verdere bouwproductie te stellen om die projecten op te pakken die ook kansrijk zijn in hun slagen. Ook zullen de gemeenten stimulerende maatregelen op elkaar afstemmen, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden als startersleningen, de inzet van koopgarantregeling en no-risk garantie.

De gemeenten en de corporaties hebben naar aanleiding van het rapport afgesproken met elkaar een maximale inspanning te leveren om de meest kansrijke projecten in de regio te realiseren.

advertentie
advertentie