ChristenUnie mag aan de slag

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Met het teruggeven van de opdracht heeft Pille eindelijk groen licht om datgene in gang te zetten waar hij vurig voor pleit: de vaart brengen in de collegeonderhandelingen. Die snelheid ontbrak de laatste weken immers nadrukkelijk. Iets wat ook de lezers van Het Kompas niet ontging. Op onze website www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl wordt momenteel een pittige discussie gevoerd tussen voor- en tegenstanders van de T@B. De één zegt dat de fractie van Van Houwelingen c.s. niets te verwijten valt in het stuklopen van de onderhandelingen en stelt dat de ChristenUnie en de SGP aan ‘ongepaste blokvorming’ doen. De ander zegt dat de T@B nooit uit was op een plekje in het college en liever de strijd aangaat in de oppositiebanken. De partij wilde de SGP nooit een eerlijke kans geven, zo stellen sommigen.

Nieuwe stap in collegevorming gisteravond gezet H’VELD-G’DAM - ChristenUnie-voorman Kees Pille stuurde gisteravond (dinsdag, red.) om 19.26 uur een persbericht naar Het Kompas waarin hij de T@B opriep om duidelijkheid te scheppen in de collegevorming. Om 19.45 uur kreeg Pille waar hij naar verlangde. In een persverklaring kondigde T@B-voorman Benhard van Houwelingen (foto) aan dat hij de formateursopdracht teruggeeft. Pille gaat nu proberen een college te vormen.

Van Houwelingen verklaart dat zijn fractie er alles aan heeft gedaan een college te vormen. ,,De ChristenUnie wil met de SGP regeren, met SGP-lijsttrekker Theo Boerman als wethouder op Financiën. Daarmee bemoeilijkte de ChristenUnie de vorming van een nieuw college. Na de eerste gesprekken bleek dat de T@B haar doelen niet haalde met de SGP. De SGP wil dorpshuis Drijvershof sluiten en steekt geen energie in de voorzieningen in Boven-Hardinxveld. Wij zien dit niet zitten en willen wel een impuls voor Boven-Hardinxveld. Een coalitie tussen de T@B, ChristenUnie en het CDA was daarom het meest wenselijk. Toen wij dit voorstelden aan de ChristenUnie hielden zij vast aan de SGP”, aldus Van Houwelingen. De fracties van ChristenUnie en SGP lieten eerder al weten niets te kunnen met de woorden van hun collega. Pille vindt collega Boerman de meest geschikte kandidaat voor de wethouderspost Financiën. Beide partijen wensen het beleid van de afgelopen vier jaar voort te zetten. Met het verkrijgen van de formateursopdracht hebben zij nu de troeven in handen om tot een door hen gewenst college te komen.

:Wilt u reageren? Ga naar onze website!

advertentie
advertentie