Nieuwe dokters blijven tot pensioen

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Hermine Strop-Cramer doelt op de twee nieuwe dokters die de praktijk overnemen: Sacha Smits (38) en Janine Canoy (41), twee ‘dikke vriendinnen’ die al heel lang de droom hadden om samen een huisartsenpraktijk te beginnen. Ze ontmoetten elkaar tijdens de basisopleiding tot arts in Maastricht, werkten daarna samen op het platteland van Chili en hebben nu hun plekje gevonden op het Hardinxveldse platteland. Janine Canoy werkte al vijf jaar samen met het artsenechtpaar, haar vriendin Sacha Smits is sinds januari van dit jaar in de praktijk gekomen. Op 1 april heet de praktijk officieel ‘Smits en Canoy’.

H’VELD-G’DAM – Hele generaties groeiden met hen op. Huisartsen Dico Strop en Hermine Strop-Cramer zijn op medisch gebied al dertig jaar een begrip in Hardinxveld. Maar de dorpsdokters stoppen ermee. ,,We willen van het leven genieten nu het nog kan. Maar we laten de praktijk met een gerust hart achter. Met twee van zulke meiden moet het toch goed komen?!” Door Ariënne Megchelsen

Het afscheid van de dokters Strop kwam voor hun patiënten helemaal onverwacht. Hoewel ze in juli 2009 nog aan Het Kompas vertelden dat ze voorlopig nog in het vak wilden blijven, hebben ze krap een jaar later hun praktijk toch overgedragen. ,,Op een gegeven moment zijn er grenzen”, vertelt Hermine Strop. Dico Strop vult zijn vrouw aan: ,,We hebben ook altijd gezegd dat we niet tot ons zeventigste wilden blijven werken. We zijn nu nog gezond en daar willen we zo lang het goed gaat van genieten.” Het echtpaar heeft in december 2009 een kaartje naar hun patiënten gestuurd waarin ze hun vertrek en de komst van de nieuwe artsen aankondigden. ,,We wilden met rust vertrekken”, vertelt Hermine Strop. ,,Toen we hier 25 jaar waren, hebben we een groot feest gevierd waar wel tweeduizend man op af kwam. Maar zoiets moet je niet nog een keer willen.” De reacties van hun patiënten waren ontzettend leuk, vertelt Hermine. ,,Ze vinden het jammer, maar ze gunnen het ons. Genieten jullie er maar lekker van, zeggen ze.”

Hoewel de bezetting van de praktijk verandert, blijft het logo hetzelfde: twee slangen in de vorm van een S en een C als variatie op het esculaapteken. ,,Toevallig zijn dit ook de beginletters van de achternamen van de nieuwe dokters”, lacht Dico Strop. ,,Dat blijft dus herkenbaar.” Het logo van hun praktijk is niet het enige dat het vertrekkende artsenduo hun opvolgers wil meegeven. ,,De klant is koning”, zegt Hermine Strop beslist. ,,Jij bent er voor de mensen, de mensen zijn er niet voor jou.” ,,Ik denk en ik hoop dat de toegankelijkheid van de praktijk hetzelfde blijft”, vult Dico Strop haar aan. ,,Leef met de mensen mee. Als je laagdrempelig bent, komen ze ook naar je toe met hun problemen.”

Eigen handtekening

Sacha Smits vertelt dat ze de toegankelijke sfeer van de praktijk willen behouden. ,,Dat menselijke past bij mij en Janine. En we willen ook herkenbaar blijven voor de patiënten. Omdat het doktersberoep tegenwoordig veel meer op preventie van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en suikerziekte is gericht, is de werkdruk wel hoger geworden. Maar mocht het nodig zijn, dan nemen we extra personeel aan om laagdrempelig te kunnen blijven.” Janine:,,Het blijft ons streven om altijd bereikbaar te zijn. Als het te druk is, worden sommige taken overgenomen door de praktijkondersteuner of door de assistente, zodat de patiënt altijd dezelfde dag of de dag erna geholpen kan worden. We zijn trouwens een praktijk die het hele jaar open is.”

Hardinxveld hoeft dus niet bang te zijn voor een heel andere koers in de huisartsenpraktijk. ,,Maar je moet wel je eigen handtekening erop zetten hoor!” drukt Hermine Strop de jonge dokters op het hart. ,,Jullie moeten je eigen weg vinden en met nieuw elan te werk gaan.”

Stadse vrouwen

De nieuwe dokters wonen niet, zoals hun voorgangers, in het dorp zelf. Janine woont in Gorinchem, Sacha is een Utrechtse. Toch hebben Janine Canoy en Sacha Smits de ontvangst in het hechte dorp als heel warm ervaren. ,,Je vraagt je toch af: hoe zal dat zijn?” vertelt Sacha Smits. ,,De mensen hier hebben heel lang een huisartsenechtpaar gehad en nu komt er zo’n stadse vrouw de praktijk overnemen. Sommige mensen hebben er ook echt wakker van gelegen. Die vroegen zich af hoe dat moest met twee nieuwe dokters.” Een vrouw van negentig jaar vertelde haar dat ze zelfs dokter Lubbers nog had gekend. ,,Ik vertelde haar dat het wel heel waarschijnlijk is dat wij haar laatste dokters zullen zijn”, lacht Sacha. Niet alleen oude mensen hadden even moeite met de ‘wisseling van de wacht’. Een man van 45 jaar vertelde Janine tijdens een bezoek dat zijn dochtertje het helemaal niet leuk vond dat dokter Strop ermee stopt. ,,Hij is nog bij haar geboorte geweest en nu komen er twee andere dokters. Dat vond ze wel een beetje moeilijk.”

Toch heeft het artsenduo het gevoel dat ze zonder problemen in het dorp zijn geaccepteerd. ,,Pas kreeg ik een kaartje van een patiënt, die schreef dat ze ons helemaal in hun hart hadden gesloten”, vertelt Sacha Smits. ,,Daar kan ik echt emotioneel van worden.”

Het echtpaar Strop gaat na de officiële overdracht van de praktijk op 1 april hun eigen tempo aanhouden. ,,We zullen nog af en toe inspringen in de praktijk als dat nodig is. Maar de druk van het werk hebben we niet meer.”

Hardinxveld kan uitkijken naar een nieuwe periode met een nieuw artsenduo. Net als hun voorgangers willen Smits en Canoy van de praktijk hun levenswerk maken. ,,Het is onze intentie om hier tot ons pensioen te blijven.”

advertentie
advertentie